Welke documenten moet men verplicht bijhouden tijdens een autorit?

Aangeboden door: pricewise.nl

Op 1 januari 2019 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maar liefst 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland. Hiermee is het aantal auto’s door blijven groeien.

Een jaar eerder waren er namelijk 1,9 minder personenauto’s aanwezig in ons land. Een overgroot deel van het aantal van zulke auto’s zijn in Nederland op naam van een particulier. Ruim 7,5 miljoen zijn privé auto’s, terwijl het restant op naam staat van een bedrijf.

Het CBS heeft bovendien data over de personenauto’s die geregistreerd zijn in de provincie Flevoland. Zo blijkt dat er ongeveer 335 duizend personenauto’s geregistreerd zijn in Flevoland. Dit komt neer op 882 personenauto’s per vierkante kilometer in deze provincie. Er zijn ook nog eens 45 duizend bedrijfsauto’s en 15 duizend motoren geregistreerd in Flevoland volgens de statistieken van het CBS. Bovendien heeft gemiddeld elk huishouden in deze provincie wel een auto.

Als jij de eigenaar bent van een auto dan ben je verplicht om een aantal documenten bij je te hebben tijdens een autorit. Zo heb je natuurlijk een rijbewijs nodig. Als je geen origineel en geldig rijbewijs bij je hebt dan kan de Nederlandse politie je een boete van 95 euro opleggen. Je bent niet alleen verplicht om een rijbewijs bij te hebben tijdens een autorit, maar je moet bijvoorbeeld ook een kentekenbewijs bij de hand hebben. Dit dient als identificatiemiddel van de auto. Een gratis tip: leg het niet in je auto, maar berg het op in je portemonnee. Heb je het kentekenbewijs niet bij je dan kan je een boete van 45 euro krijgen.

Naast het hebben van de verplichte documentatie is het ook aan te raden om een schadeformulier constant in je auto te bewaren. Dit geldt tevens voor de groene kaart. Je krijgt als bestuurder deze groene kaart wanneer je een autoverzekering afsluit. Dit is in Nederland natuurlijk voor elke autobezitter verplicht. De groene kaart wordt gezien als een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je altijd aantonen dat je auto verzekerd is. Bewaar de groene kaart daarom constant in je auto zodat je het kunt laten zien als dit nodig mocht zijn.