Coronavirus legt openbare leven in Flevoland lam

Lelystad/Dronten - Het coronavirus legt het openbare leven in Flevoland lam. Alleen de supermarkten kampen met een ongekende drukte, maar alle openbare instellingen, theaters, horeca, scholen, sportclubs en openbare gebouwen zijn vanaf maandag gesloten. In de meeste gevallen geldt die sluiting in ieder geval tot en met maandag 6 april.

In Lelystad zijn bij het schrijven van dit artikel zeven mensen bij wie officieel het virus is vastgesteld. In Dronten zijn er zes mensen die het coronavirus hebben. Voor zover bekend zijn er nog geen Flevolandse doden te betreuren. In het St Jansdalziekenhuis is Harderwijk is wel een patiënt met corona overleden.

Extra drukte in supermarkten

Nadat donderdagmiddag de eerste maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen bekend werden gemaakt, leidde dat in veel supermarkten in Lelystad en Dronten tot extra drukte. Op een aantal producten werd flink gehamsterd: de schappen met wc papier, paracetamol, pasta, rijst en andere lang houdbare producten waren binnen een mum van tijd leeg. Dat ondanks de landelijke en lokale waarschuwingen dat het nergens voor nodig was te gaan hamsteren. 

Extra drukte bij coffeeshops

De aankondiging zondag dat ook alle scholen, cafés en restaurants de deuren sluiten tot en met 6 april, leidde vooral tot extra drukte bij coffeeshops. 

St Jansdal verplaatst deel zorg naar Lelystad

St Jansdal heeft een deel van de zorg die normaal in Harderwijk plaatsvindt naar Lelystad verplaatst. Daarbij gaat het om een gedeelte van de chemotherapieën, korte opnames en dagopnames. 

Daarnaast wordt een deel van de geplande operaties, scopieën en afspraken op de poliklinieken verplaatst naar later datum, om zoveel mogelijk capaciteit vrij te plannen voor de behandeling van coronapatiënten.

'Kalmte bewaren'

Burgemeester Ina Adema roept iedereen op vooral de kalmte te bewaren. ‘Waakzaamheid is geboden, maar tegelijkertijd moeten we tegen onszelf en anderen zeggen rustig te blijven en met ons leven doorgaan zoals we altijd al deden, waarbij we wel de richtlijnen zoals door het RIVM gegeven (waaronder handen wassen) goed in acht moeten nemen. De Engelsen hebben er een mooie uitdrukking voor ‘keep calm and carry on’.’ 

'Gezond verstand gebruiken'

Burgemeester Jean Paul Gebben roept iedereen op vooral zijn of haar gezonde verstand te gebruiken. ‘Tegelijkertijd weet ik dat we in Dronten gewend zijn elkaar te helpen en om te zien naar elkaar. Blijf dat ook vooral doen, op andere manieren dan u gewend bent. Denk aan bellen of Facetimen in plaats van langsgaan, of geef een maaltijd af aan de deur. Denk ook aan elkaar als u in de supermarkt staat. De samenleving leven we samen: laten we onze Drontense nuchterheid inzetten om met elkaar de komende tijd zo goed als mogelijk door te komen.’

Voor meer informatie over het coronavirus en wat je moet doen om het te voorkomen of als je denkt dat je het hebt:

https://www.ggdflevoland.nl/coronavirus
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus


Gerelateerd nieuws