Column Hans Engelvaart | Jammer

Biddinghuizen - Flevonice, de baan die recent is gesloten, was in 2007 wereldnieuws. Dronten en in het bijzonder Biddinghuizen werden er door op de kaart gezet.

Flevonice, een kunstijsbaan in de buitenlucht van maar liefst vijf kilometer lang, werd bij Dorhout Mees geopend. Er waren veel prominenten aanwezig en er was zelfs belangstelling uit het buitenland. Iedereen verwonderde zich over dit fenomeen. Waar geconditioneerde overdekte 400 meter banen al moeite hadden de energienota te betalen, lag hier gewoon een vijf kilometer lange kunstijsbaan in de open lucht. Dat was toch wel een knap staaltje werk.

Kritiek

Er waren toen ook al critici die het qua energie niet zagen zitten, zo’n lange kunstijsbaan in de open lucht. In de kritiek bleek een kern van waarheid te zitten.

Voor de liefhebbers maakte het echter allemaal niet uit. Zij genoten volop. Schoolkinderen bonden er voor het eerst de ijzers onder.

Failliet

In 2012 ging de baan failliet en werd verkocht. Om de exploitatielasten beter in beheer te krijgen werd de baan fors ingekort. De lengte van tweeënnhalve kilometer was echter nog steeds uniek. Het zat de ijsbaan echter niet mee. De winters werden steeds warmer en ook speelde de harde wind de baan steeds parten.

Van de negentig dagen dat de baan dit jaar open zou zijn was dat op slechts veertig dagen het geval. Het aantal bezoekers bleef daardoor onder de maat en een positief financieel resultaat werd onmogelijk.

Honderdduizend bezoekers

Eén seizoen trok Flevonice 100.000 bezoekers, maar daar bleef het bij. Dit jaar werden er rond kerst nog op één dag 4.700 bezoekers geteld, maar verder bleef het dus onder de maat.

Door de zachte winters is het voor de jeugd steeds moeilijker om met de schaatsport kennis te maken. Flevonice gaf de jeugd die gelegenheid. Ook voor de werkgelegenheid is de sluiting van de baan een slechte zaak. Er wordt nu naar andere mogelijkheden gezocht om toch een positieve draai te geven aan het sport en fun park. Laten we hopen dat dat wel een succes wordt.

Wat schaatsen betreft blijven we in Dronten verwend. We hebben Leisure World nog. Al is het schaatsen in de buitenlucht nu jammer genoeg verleden tijd.