Politiek Dronten wil ook doorpakken in Hanzekwartier

Dronten - De gemeenteraad van Dronten is het van harte eens met het plan van het college van burgemeester en wethouders om versneld bedrijfspercelen in het Hanzekwartier op te kopen. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor de zo gewenste woningbouw in het gebied.

Het gaat om de aankoop van bedrijfspercelen tussen de Handelsweg en de Lage Vaart. Om ongewenste grondtransacties te voorkomen heeft de gemeente een recht van eerste koop vastgelegd. De politiek boog zich donderdag over het plan.

Zorgvuldigheid

Er zijn wel wat zorgen. Zo benadrukt de SP dat het proces, zeker richting ondernemers, zorgvuldig moet verlopen. Ook D66 heeft daar eerder haar zorgen over uitgesproken. Doordat ondernemers in het gebied al jaren te horen krijgen dat er een ‘ontwikkelstrategie’ voor het gebied komt, lijkt de zaak op slot te zitten. De vragen van D66 hebben het college er nu juist toe gebracht om met het voorstel tot versnelde aankoop van percelen te komen. Dat schept, voor ondernemers en politiek, in ieder geval duidelijkheid.

[De tekst gaat verder na de afbeelding]

Behouden voor Dronten

Dan is er nog wel de vraag wat te doen met de bedrijven die er nu zitten. Ze kunnen worden uitgekocht, maar kunnen ze ook elders terecht? ‘De formulering om ‘bedrijven waar mogelijk voor Dronten te behouden’ vinden we wat vaag,’ zei Jorn Weessies (PvdA). ‘Zijn er voldoende mogelijkheden?’

Wethouder Ton van Amerongen gaf aan dat het verschilt per bedrijf, maar dat de gemeente in ieder geval haar stinkende best zal doen.

Wie dan leeft…

De suggestie van de PvdA om dan de discussie over ‘perifere detailhandel’ nog maar eens over te doen, werd door Leefbaar Dronten en het CDA weggewuifd. Doordat de gemeenteraad onlangs heeft besloten geen perifere detailhandel als autobedrijven, grote meubelzaken en bouwmarkten, toe te staan anders dan waar dat nu al kan in de Business Zône Delta, zijn de mogelijkheden voor verplaatsing van dat soort bedrijven ook beperkt.

Leefbaar Dronten en het CDA zien het probleem niet. Want ja, de gemeenteraad heeft dan wel een visie op die vorm van detailhandel vastgesteld, maar als de wethouder daarmee klem komt te zitten, kan hij voor een specifiek bedrijf in een specifieke situatie altijd met een voorstel komen. Dan zal de politiek zich daar, op dat moment, over buigen.

Hamerstuk

Voor de rest is het plan over twee weken, als het in de gemeenteraad ter besluitvorming voor ligt, een hamerstuk. Klap erop en doorpakken!