Column Kees Bakker | Uitgelezen kans

Lelystad - Het is natuurlijk een uitgelezen kans: het Rijk wil Flevoland een extra opgave geven voor woningbouw. Flevoland zou daarmee een belangrijk deel van het landelijke woningtekort kunnen oplossen.

Lelystad heeft een aanbod gedaan voor 10.000 woningen. Bij de huidige verdeling tussen koop- en sociale huur van zo’n 70/30  zou dat een extra toevoeging van een kleine 3.000 huurwoningen betekenen. Voor Lelystedelingen die al lange tijd op een huurwoning wachten, is dat geweldig nieuws, lijkt mij.

Een groot deel van die woningbouwopgave zal in nieuwbouwwijken als Warande plaatsvinden. Daarmee groeit Lelystad aan de randen. Maar het zou natuurlijk ook geweldig zijn als hiermee de woningbouwplannen voor rond het station, inclusief de herinrichting van dat gebied, versneld zou kunnen worden uitgevoerd. En dan liever niet in al te veel fases, waar planningen door elkaar heen lopen en crisissen op de woningbouwmarkt roet in het eten kunnen gooien. Nee, hup, de vaart erin. Zodat we niet een tiental jaren met een bouwput moeten leven aldaar.

De voorwaarde die de provincie Flevoland en met hen de zes gemeenten hebben gesteld aan de versnelde groei, is dat er ook wordt geïnvesteerd in de economie, voorzieningen en infrastructuur. Dat is een terechte voorwaarde en wederom een uitgelezen kans.

Het geeft biedt ook de mogelijkheid, zeker rond het station, te investeren in de diversiteit van de woningbouw. Lelystad kent van oudsher een eenzijdig woningbestand: eengezinswoningen. Maar appartementen, groot en klein, goedkoop en wat duurder, andere woonvormen, woningen waar mensen tijdelijk terecht kunnen bij echtscheiding of iets dergelijks: er wordt al in geïnvesteerd, maar we hebben ook nog wat in te lopen.

Kortom: uitgelezen kans! En om maar eens een mooi Rotterdams adagium te gebruiken: geen woorden, maar daden!


Gerelateerd nieuws