Vera Schutter wint Lelystadse voorleeswedstrijd

Lelystad - Vera Schutter van basisschool De Kring uit Lelystad heeft woensdagmiddag de plaatselijke voorleeswedstrijd gewonnen. Deze voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd vond plaats in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Vera zal binnenkort Lelystad vertegenwoordigen in de provinciale finale en wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2020.

Spannend

Acht kandidaten waren er: Vera Schutter van KBS De Kring, Julia Pul van OBS De Triangel, Gwen Homeijer van OBS De Boeier, Reiko Broks van PCB De Wingerd, Ilaf Kamal van OBS De Lepelaar, Ibtissam Merraki van BS Al-Ihsaan, Shany Sambo van OBS De Poolster en Wendy Jongert van BS De Horizon mochten als schoolkampioen hun school vertegenwoordigen in de wedstrijd. Ze werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Marijke naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek.

Terwijl het publiek genoot van een hapje en een drankje, trokken de juryleden Marjen van Veen, Mick van Leeuwen en Ageeth Mooijweer zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo, maar ook op leesplezier. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannende en zenuwslopende 15 minuten wachten, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Marjen van Veen gesproken.

Jury is vol verwondering

De plaatselijke voorleeskampioen Vera Schutter las een fragment voor uit het boek 'Verhalen van een vieze familie' van Gerard Tonen. De jury was vol bewondering voor Vera’s lef. 'Dat je een stuk uit dit boek durft voor te lezen', zei Marjen van Veen tijdens de prijsuitreiking. 'Het is zo’n vies boek! Zo stoer van jou!'

Enthousiasme is aanstekelijk

Ook Vera's enthousiasme vonden ze aanstekelijk. 'Ze leest zo enthousiast voor. Alsof ze het zelf heeft meegemaakt. Daarbij heeft ze een goede intonatie en is ze goed verstaanbaar. Mij maakte ze razend nieuwsgierig. Dit boek wil ik verder lezen!'

Ibtissam Merraki werd tweede en Gwen Homeijer werd derde. Vera gaat nu als voorleeskampioen van Lelystad mee doen aan de provinciale finale die op 7 april gehouden zal worden in de Kubus in Lelystad.