Paddenbrigade Gelderse Hout helpt eerste lichting padden veilig naar de overkant

Lelystad - Elf padden, twee bruine kikkers en negen salamanders. Dat was maandagavond de eerste 'oogst' van de paddenbrigade in het Gelderse Hout in Lelystad.

Vrijwilligers van onder anderen IVN-Lelystad en uit nabijgelegen woonwijken helpen de amfibieën die het voorjaar in hun bol hebben veilig de weg door het bos over. Staatsbosbeheer heeft maandag speciaal hiervoor schermen en emmers geplaatst. Deze schermen voorkomen dat de diertjes de weg oversteken naar de poel om te paren en eitjes af te zetten.

Lopend langs het scherm vallen de diertjes in de emmers. Deze emmers wordt twee keer per dag gedurende een aantal weken geleegd bij de poel door de vrijwilligers.

'Het was maandagavond ontzettend nat in het bos', vertelt vrijwilliger Dominga de Bont. Om te voorkomen dat de amfibieën in de emmers verdrinken, hebben de vrijwilligers bladeren en takken in de emmers geplaatst. 

Vrijwilligers die gedurende 6 tot 8 weken willen helpen, kunnen contact opnemen met Yvonne Nederpel van IVN-Lelystad, via e-mail ivnlelystad@gmail.com.