Column Kees Bakker | Drammen over een kunstwerk

Lelystad - Er zijn een paar zekerheden in het leven. Nu kan een column die zo begint over werkelijk van alles gaan, dus laat ik man en paard noemen; 1. Als het kunstwerk 'De Tong van Lucifer' getroffen wordt door de natuur of vandalisme, grijpt de provinciale SGP dat aan om een discussie over het kunstwerk zelf te beginnen. 2. Als de SGP dat doet, leef ik me daarover uit in een column.

Kenmerkend

De Tong van Lucifer hoort bij Flevoland. Of je ‘m mooi vindt of lelijk, doet niet ter zake. Of je er aanstoot aan neemt of erom moet glimlachen, ook niet. Als je naar Lelystad rijdt, is de Tong een kenmerkend landmark, al tijden lang. Maar weinig blijft het kunstwerk bespaard. Eerder werd het getroffen door blikseminslag en koperdiefstal.

Legitieme vragen

De vragen of je het kunstwerk nu weer op moet knappen en hoeveel dat mag kosten, zijn legitieme vragen. De vraag zou daarbij dan ook moeten zijn of er je aan een landmark, een herkenningspunt dat veel mensen het gevoel zal geven van thuiskomen, een prijskaartje mag hangen. Zou je die discussie ook voeren als het Rijksmuseum De Nachtwacht niet zou restaureren, maar zou verkopen aan een rijke Amerikaan? Want van de 80 miljoen die dat oplevert, (ik noem maar wat, het is waarschijnlijk meer), kun je leuke en zinnige dingen doen.

Maar een discussie hoeveel het kost en of we dat er voor over hebben, is legitiem. Laat de discussie daar dan ook over gaan. Hou nou eens een keer op over het godslasterlijke van het kunstwerk, Lucifer die zijn tong uitsteekt naar de hemel. Accepteer nou gewoon dat dit er is gekomen, in een tijd waarin er kennelijk geen politieke meerderheid te vinden was die dat niet wilde. Dat is democratie. Je hoeft het niet leuk te vinden, je hoeft je er niet prettig bij te voelen, maar het is er. Het heeft een plaats veroverd in het landschap.

Ciara en Dennis

Je zou kunnen zeggen dat de stormen Ciara en Dennis de derde plaag zijn die het kunstwerk treffen. Nog zeven te gaan, volgens Bijbelse normen. Je kunt er ook voor kiezen dat rustig af te wachten. Maar hou eens op te drammen over dat je het niet eens bent met het kunstwerk of je erdoor gekwetst voelt.