Even geen fietsers langs scheve Tong van Lucifer

Lelystad - Uit veiligheidsoverwegingen kan er voorlopig niet worden gefietst of gewandeld op de Knardijk ter hoogte van de Tong van Lucifer. Het kunstwerk van Rudi van de Wint is tijdens de storm van afgelopen weekend scheef komen te staan

Bij een uitgebreide inspectie op dinsdag is gebleken dat het omhulsel van het kunstwerk op meerdere plekken is losgeraakt van de verticale balk. Deze balk fungeert als constructie. Deze verticale balk staat nog wel overeind. Maar vanuit veiligheidsoverwegingen heeft de provincie Flevoland samen met het Waterschap Zuiderzeeland en de gemeente Lelystad besloten om de Knardijk af te sluiten voor verkeer. 'Op korte termijn worden de loszittende delen verwijderd en brengen we de de schade aan het kunstwerk in kaart', aldus de provincie.

[De tekst gaat verder na de tweet]

De vorm van het kunstwerk doet denken aan een tong. Daarom bedacht de maker dat het een afbeelding van de tong van Lucifer zou kunnen zijn, de gevallen engel die naar de hemel likt.

Meerdere keren vernield

Het kunstwerk is meerdere keren het object van vernieling geweest. In oktober 2006 werd ontdekt dat onbekenden, mogelijk koperdieven, het koperdraad in het object hadden losgeknipt en meegenomen. In 2007 werd besloten het beeld te laten herstellen en te herplaatsen (er staat sindsdien een bewakingscamera naast). ChristenUnie en SGP in de Provinciale Staten van Flevoland verzetten zich ertegen, vanwege de symboliek van het kunstwerk. Bij de herstelwerkzaamheden in een werkplaats in Amsterdam, die langer duurden dan men had verwacht, kwam begin 2009 een man om het leven. In oktober 2010 werd het kunstwerk weer teruggeplaatst op de Knardijk.

Gerelateerd nieuws