Woonwensen realiseren: verbouwen of verkopen?

Aangeboden door: Dakkapel-Weetjes

De een voelt zich helemaal thuis in de huidige woning, de ander voelt juist de behoefte om te verhuizen. Geen vreemd voorbeeld, want er worden zelfs televisieprogramma’s aan dit dilemma gewijd.

Liefhebbers van woonprogramma’s op televisie kennen Phil en Kirstie, de doorgewinterde makelaars van de Engelse televisie. Kirstie meent in alle gevallen dat investeren in een woning de oplossing is en het huis moet er radicaal aan geloven. De bewoners overigens ook.

Phil gaat op zoek naar woningen die voldoen aan de nieuwe woonwensen van de kandidaten. Hij komt op de proppen met drie woningen die de mensen in de verleiding moeten brengen om hun huidige woning te verlaten en over te gaan tot de koop van een andere.

In de meeste gevallen gaat het om het creëren van meer ruimte omdat de kinderen ouder worden en om meer leefruimte vragen of omdat er een kindje bijkomt. Niet altijd zijn echter kinderen de hoofdreden. Ook een uit de hand gelopen hobby kan ervoor zorgen dat er naar meer ruimte wordt verlangd.

Verbouwen om meer woonoppervlakte te creëren

Niet iedereen heeft een Kirstie of Phil ter beschikking om te helpen bij het maken van de juiste keuze. Om zelf te kunnen kiezen zijn er verschillende afwegingen te maken. Die gaan vooral over de kosten, de opbrengst aan ruimte of waardevermeerdering van het huis. De keuze om de woning dan zelf te blijven bewonen of alsnog te verkopen, kan daarna worden genomen.

Wie het naar zijn zin heeft in zijn huidige huis en de locatie is nog altijd naar tevredenheid zal eerder neigen naar het uitbouwen van de woning. Bijvoorbeeld in de vorm van een aanbouw of het verbouwen van een garage tot extra (hobby-) ruimte. Dat levert in alle gevallen meer woonoppervlakte op.

Mensen vinden het vaak wel een nadeel dat de garage ervoor moet worden opgegeven. Het plaatsen van een dakkapel kan ook een oplossing zijn. Het levert vaak zoveel meer ruimte op dat zelfs de waarde van de woning ermee wordt vergroot. Een en ander moet natuurlijk in de huidige woning wel goed realiseerbaar zijn.

Dakkapel vermeerdert waarde van woning bij verkoop

Is de huidige woning moeilijk te verkopen of levert deze op dat moment en in de huidige staat niet zoveel op als iemand verwacht, dan zijn de kosten van een dakkapel het vaak wel waard om de woning met een dakkapel te vergroten. Een niet zo vaak gebruikte zolder kan met een of meerdere dakkapellen zomaar een of twee extra slaapkamers opleveren. Veelal is het huis erna beter verkoopbaar en kan er een hogere prijs worden gevraagd. Iemand kan er ook blijven wonen, en genieten van de extra ruimte. Bovendien is het een fijne gedachte dat het huis dan ook meer waard is.