Dronter auteur Marijke F. Jansen schrijft nieuw boek voor jongvolwassenen

Dronten - Op zaterdag 29 februari verschijnt tijdens Fantasy Fest in Rijswijk het nieuwste boek voor jong volwassenen van Dronter auteur Marijke F. Jansen: In een land hier heel dichtbij. Het is het los te lezen tweede deel in de serie De Sprookjesjager en daarmee het vervolg op Kort en gelukkig.

Drontenaar Eóin de Zwaan maakte illustraties voor het boek. Voorafgaand aan de verschijning vindt een blogtour plaats langs allerlei boekenblogs, waar bovendien een winactie aan is verbonden. De winnaar daarvan wordt op maandagavond 2 maart live bekend gemaakt tijdens de radio-uitzending Kleijheeg & Kunst op Radio Lelystad. Ook is er op vrijdagavond 6 maart een boekpresentatie in rockpodium Nirwana in Dronten. In een land hier heel dichtbij is alweer de achtste publicatie die de schrijfster onder eigen naam uitbrengt.

Sprookje met thema’s uit het leven gegrepen

Verhalen met sprookjesthema’s zijn momenteel razend populair, zoals we onder andere kunnen zien aan de succesvolle boekenreeksen van schrijvers Sarah J. Maas en Marissa Meyer, en de tv-serie Once Upon a Time. Ook de bundel Er was eens die in het najaar van 2019 verscheen met onder andere een verhaal van Jansen, werd goed ontvangen. ‘Ik ben dol op sprookjes,’ legt ze uit. ‘Ze zijn betoverend, prikkelen de verbeelding en zijn herkenbaar.’ Toch is Jansens nieuwste boek niet alleen maar sprookjesachtig. ‘Het is een verhaal waarin sprookjes een belangrijke rol spelen, maar waarin tegelijkertijd een flinke dosis realiteit verweven zit. Zo is de hoofdpersoon een meisje dat met haar ouders uit Hongarije naar Nederland is gekomen, wordt ze gepest op school en heeft ze een toekomstdroom die niet gesteund wordt door haar omgeving.’

Illustraties

‘Ik teken normaal gesproken graag cartoons, maar toen ik met Marijke in gesprek kwam over haar nieuwe boek, leek het me erg leuk om eens iets anders te proberen,’ vertelt illustrator Eóin de Zwaan enthousiast. ‘Ik stelde haar voor om een paar illustraties te maken bij haar verhaal en we overlegden over de inhoud en de stijl.’ Hij knipoogt plagend: ‘Bovendien zijn illustraties altijd een gezonde aanvulling op een boek met alleen maar tekst.’ Jansen is blij met de tekeningen. ‘Ze passen goed bij de inhoud en sluiten aan bij de sprookjesachtige sfeer die ik voor ogen had.’

Flaptekst In een land hier heel dichtbij

Orsolya mag dan wel een incarnatie van een sprookjesfiguur zijn, haar eigen leven is bepaald geen sprookje. Vijf jaar geleden vluchtte ze in het holst van de nacht met haar familie vanuit Hongarije naar Nederland. Haar broer werd slachtoffer van de beruchte Sprookjesjager en elk gezinslid kan de volgende zijn. Sindsdien leven ze in de luwte. Desondanks droomt Orsolya ervan om een beroemde operazangeres te worden. Ze laat zich daarbij niet tegenhouden: zeker niet door de pesters op school. Alles verandert wanneer er een nieuwe jongen bij haar in de klas komt en een oude jeugdvriend uit Hongarije contact zoekt. Ondertussen weet ze niet dat de Sprookjesjager haar op het spoor is. Is haar eigen sprookje dan eindelijk begonnen? Of zorgt de Sprookjesjager voor een ongelukkig einde? In een land hier heel dichtbij is het tweede deel in de serie De Sprookjesjager, maar kan los gelezen worden van het eerste deel Kort en gelukkig.

Over Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen (Dronten, 1986) schrijft sprookjesachtige verhalen voor jong volwassenen en debuteerde in 2012 met haar novelle Muze in de verhalenbundel Dark Romance – Verboden verlangen. In de jaren daarna schreef ze verhalen voor de bundels Magisch, Wonderland en Brave New Love. In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en gelukkig, het eerste deel van de serie De Sprookjesjager en tevens het eerste boek zonder andere schrijvers. Eind 2019 verscheen de bundel Er was eens, een boek met sprookjeshervertellingen van vijf verschillende auteurs. Voor het schrijven van haar bijdrage Bevroren haalde Marijke inspiratie uit de boeken van Sarah Crossan, die haar op een andere manier naar poëzie en met name het vrije vers lieten kijken. Eind februari brengt ze het los te lezen vervolg op Kort en gelukkig uit: In een land hier heel dichtbij. Onder het pseudoniem Lily Frank schrijft Jansen tevens Feel Good voor volwassenen.