Verdacht pakketje bij provinciehuis in Lelystad blijkt loos alarm

Lelystad - Een verdacht pakketje, dat vrijdag werd aangetroffen bij het provinciehuis in Lelystad, bleek ongevaarlijk te zijn.

Een lid van het Team Explosievenverkenning is ter plaatse gekomen om onderzoek te doen naar het pakketje. Een deel van de medewerkers van het pand moest tijdelijk buiten wachten. Het verdachte pakketje bleek loos alarm te zijn; het ging om een toegangspas in een envelop. Nadat het onderzoek was afgerond kon iedereen weer naar binnen.

Het is de tweede keer binnen twee jaar dat het provinciehuis moest worden ontruimd wegens een verdacht pakket. Actievoerders lieten in de nacht van 21 op 22 oktober 2018 een doos achter bij het provinciehuis, nadat er op verschillende plekken in Lelystad al spandoeken waren opgehangen. Surveillerende agenten die de doos ontdekten namen geen enkel risico en lieten de inhoud onderzoeken door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Daardoor werd het verkeer rond het provinciehuis enkele uren stilgelegd en konden werknemers het provinciehuis niet in. Later bleek dat er in de doos onder andere een dildo zat met de naam van gedeputeerde Harold Hofstra erop, een met rode vloeistof besmeurd knuffelbeertje en een plastic zeis. Een 'ludiek' protest tegen het provinciale beleid in de Oostvaardersplassen. Vier van de vijf actievoerders zijn in 2019 veroordeeld tot 40 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke cel.