Nieuwe biografie over eerste burgemeester van Lelystad

Lelystad - 'Hans Gruijters - een verdwaalde intellectueel. Van kroegbaas tot eerste burgemeester van Lelystad'. Zo luidt de titel van de biografie die Klaas Tammes schreef over de voormalig D66-minister in het kabinet-Den Uyl, die van 1980 tot zijn pensionering in 1996 burgemeester van Lelystad was. Het boek wordt op donderdag 27 februari gepresenteerd in Batavialand.

De carrière van Hans Gruijters (1931-2005), die samen met Hans van Mierlo D66 oprichtte, was opmerkelijk: van kroegbaas in Amsterdam, kundig journalist bij het Algemeen Handelsblad, opstandig raadslid voor de VVD, spraakmakend minister in het kabinet-Den Uyl tot nukkige burgemeester van Lelystad.

Zestien jaar burgemeester

'Ik doe alles vijf jaar en dan zoek ik wat anders'. Dat voornemen kon hij in Lelystad niet waarmaken. Maar liefst zestien jaar droeg hij daar de ambtsketen. Zijn droom om commissaris van de Koningin te worden van Flevoland werd ruw verijdeld door zijn goede vriend Han Lammers. Zijn zwaar aan drank verslaafde echtgenote weerhield hem ervan elders te solliciteren.

Scherpe tong

Hans Gruijters kon mensen bruusk attaqueren, waarmee hij weinig vrienden maakte. Wat hij met zijn intelligentie en onovertroffen kwaliteiten in het politieke debat wist te bereiken, brak hij veelal door zijn scherpe tong en gebrek aan tact weer af.

Van grote betekenis voor Lelystad

De vervaagde herinnering aan deze briljante en eigenzinnige bestuurder wordt vaak in zwart-wittinten geduid. Daarmee wordt echter onvoldoende recht gedaan aan een bestuurder die nationaal, maar zeker voor Lelystad, grote betekenis heeft gehad. Dit boek poogt het portret van deze boeiende persoonlijkheid in te kleuren.

Boekpresentatie

Het eerste exemplaar van het boek wordt door de auteur, Klaas Tammes, aangeboden aan Hans Wiegel, die goed bevriend was met Hans Gruijters. De boekpresentatie vindt plaats in aanwezigheid van de na Hans Gruijters opvolgende burgemeesters, Chris Leeuwe, Margreet Horselenberg en Ina Adema. De presentatie is op donderdag 27 februari om 15.00 uur in Batavialand. Na afloop van de bijeenkomst is het boek te koop en zal de auteur signeren.