Column Hans Engelvaart | Beneliga

Decennia geleden kwam oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij al eens met het idee van de Beneliga, een gezamelijke competitie van Nederlandse en Belgische eredivisieclubs. Recent kwamen de elf grootste clubs uit genoemde landen in Eindhoven bijeen om het idee nieuw leven in te blazen.

Attractiever en financieel aantrekkelijker

Het accountantsbureau Deloitte had onderzoek gedaan en kwam met de conclusie dat het voordelen zou geven. Zo zou het voetbal in beide landen attractiever worden én financieel aantrekkelijker. Ik denk dat het financiële wat zwaarder weegt dan het sportieve. De Beneliga moet een antwoord worden op de steeds maar rijker wordende clubs uit grote voetballanden als Duitsland, Spanje en Engeland. In de Beneliga zouden tien Nederlandse clubs komen en acht Belgische. Dat betekent dat de rest van de huidige eredivisieclubs in een afgeroomde nationale competitie blijft spelen.

Afgeroomde competitie

Daarmee is meteen de grootste angel genoemd. Want willen (vooral) de middelgrote en kleine clubs die nu op het hoogste niveau spelen straks wel in een afgeroomde competitie acteren? Ik vraag het me af. Onlangs konden de clubs het al niet eens worden over een nieuwe competitie-opzet - met play offs, laat staan dat ze met deze ingrijpender opzet akkoord zullen gaan.

Draagvlak bij publiek en supporters?

Volgende stap is in ieder geval om een businessplan te maken en een publieks- en supportersonderzoek te doen om te kijken of er ook bij deze groepen draagvlak is voor een gezamenlijke Nederlandse en Belgische competitie. De bedoeling is dat in het jaar 2025 gestart gaat worden, Dit jaartal is gekozen omdat dan het huidige contract in Nederland ten aanzien van de televisierechten verloopt. 

Of het zover komt moet ik dus nog zien, omdat straks alle clubs in eerste instantie naar hun eigen situatie kijken en niet naar het belang van het Nederlandse voetbal als geheel. Zo zal Ajax ook mee willen liften op een nieuwe opzet van de Champions League, de zogenaamde Super League, en zullen clubs als Heracles en Twente naar hun eigen boekhouding en gewin kijken. Duidelijk is wel dat het nu of nooit is voor de Beneliga.