Een goed onderhouden auto geeft meer zekerheid en veiligheid

Aangeboden door: AutoWeetjes.com

Bij een goed onderhouden auto ben je zekerder van betrouwbaarheid en veiligheid. Wanneer je een auto rijdt is het dan ook zaak deze goed te onderhouden. Elke auto heeft onderhoud nodig. Wat er precies moet gebeuren én hoe vaak heeft de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften.

Hierin staat bij hoeveel kilometer de auto een onderhoudsbeurt nodig heeft en wat er aan onderhoud dient te gebeuren. Dat kan voor de ene auto om de 30.000 kilometer en bij de andere om de 40.000 kilometer zijn. Maar preventief onderhoud is nodig om grote reparaties te voorkomen. Natuurlijk is de mate van slijtage ook afhankelijk van de manier waarop de auto wordt gebruikt. Wanneer je veel korte ritten maakt zul de olie vaker moeten bijvullen of verversen dan wanneer je altijd langere ritten maakt. De wegenwacht adviseert maandelijks het oliepeil te controleren. 

Olie verversen bij een auto; hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Onderhoud van elke auto is dus belangrijk. Maar het controleren, aanvullen of verversen van olie is wel één van de belangrijkste onderhoudshandeling die verricht dienen te worden. Dat komt omdat motorolie een aantal functies heeft zoals smeren, koelen en vuil afvoeren. Motorolie uit de carter zorgt voor het smeren van het draaiende gedeelte van de motor. Een oliepomp zorgt ervoor dat de motorolie naar de motor gepompt wordt. Het oliefilter zorgt ervoor dat het vuil uit de olie wordt gefilterd. Wanneer je de motorolie niet op tijd ververst én niet de juiste motorolie gebruikt kan dit ernstige motorschade tot gevolg hebben. Het controleren van de motorolie kan iedereen wel maar het vervangen van het oliefilter wordt lastiger, zeker bij de auto’s van tegenwoordig. Wil je het oliefilter zelf vervangen, op autodoc.nl voor auto-onderdelen vind je alle onderdelen én heel veel handleidingen. 

Wat gebeurt er wanneer je niet op tijd de olie ververst of het oliefilter vervangt? 

Wanneer er niet wordt gelet op het oliepeil en dit wordt niet bijgevuld, dan zakt de oliedruk. Hiervoor kan het lampje op het dashboard je waarschuwen dat er een probleem is met de motorolie. Door een laag oliepeil vervuild de olie ook sneller en zal het oliefilter eerder vervangen moeten worden. Het oliefilter zorgt er voor dat er geen vuil in het motorblok komt. Wanneer het oliefilter erg vuil is kan het géén vuil meer opnemen en dit vuil zal dan in het motorblok terechtkomen waardoor het motorblok vast kan lopen. Daarnaast zorgt motorolie ook voor de smering van heel veel onderdelen. Wanneer er geen of geen goede motorolie voorhanden is loopt de auto echt niet soepel! Laat het niet zo ver komen: controleer elke maand je oliepeil en vul het bij! Een merk oliefilter kost gemiddeld nog géén tien euro net zoals merk olie. Hiermee kun je heel veel ellende voorkomen.