Politiek in Dronten verdeeld over locatie Polder Living & Lifestyle

Dronten - De politiek in Dronten worstelt met Polder Living & Lifestyle, dat in november aan de Dieze opende. 'Het initiatief juichen we toe, maar is dit wel de juiste plek?', vroeg Ferdinand Zomerman (CDA) zich donderdag af.

Kleine winkeltjes

Polder Living & Lifestyle biedt plaats aan ruim tachtig kleine winkeltjes van evenzoveel ondernemers, die er hun voornamelijk brocante spulletjes verkopen. Dat gebeurt onder de paraplu van een stichting, die de kleine winkelruimtes verhuurt.

Veel partijen in de Dronter gemeenteraad hadden dit initiatief liever in winkelcentrum Suydersee gezien. De initiatiefnemers hebben daar ook wel rond gekeken, maar konden er geen ruimte vinden die groot genoeg en betaalbaar was. En uiteindelijk kwam men op de Dieze uit.

Bang voor precedent

De vraag die met name het CDA heeft is of dat wel een goede plek is voor een formule die toch schuurt aan detailhandel en of dit niet tot gevolg zal hebben dat meer winkels in een dergelijke constructie naar een industrieterrein zullen gaan. Want volgens Ferdinand Zomerman hadden ook de Action en Xenos wel aan een industrieterrein willen zitten, of aan de Noord, maar kregen zij alleen toestemming voor Suydersee. ‘Wat nou als een aantal bedrijven in de foodsector zegt ‘Dat gaan we ook doen’, een stichting oprichten, gezamenlijk een kassa voeren en dit willen. Kunnen die daar dan ook terecht?’

Volgens wethouder Ton van Amerongen zijn de regels echter duidelijk. In principe is er op industrieterreinen geen ruimte voor (perifere) detailhandel, maar kan een initiatiefnemer een beroep doen op de afwijkingsbepaling die ook in het bestemmingsplan is opgenomen. Het is dan aan het college van b+w om te beoordelen of de aanvraag voldoet aan de kaders die in die afwijkingsbevoegdheid zijn opgenomen en door de gemeenteraad zijn vastgesteld. En dat was hier het geval. ‘Dan kun je het ook niet tegenhouden,’ aldus Van Amerongen.

Retailvisie

Het CDA deelt die mening niet en vraagt zich bovendien af in hoeverre dit dan strookt met de in 2018 door de gemeenteraad aangenomen retailvisie. Daar staat toch ook duidelijk in dat detailhandel niet op industrieterreinen thuis hoort, maar in het centrum een plek moet vinden? ‘Hebben we die dan voor Piet Snot vastgesteld?’ vroeg Zomerman. Ook de VVD had liever gezien dat Polder Living & Lifestyle zich in het centrum had gevestigd en vindt dit een ongewenste ontwikkeling voor bedrijven- en industrieterreinen.

Maar voor wat betreft de retailvisie had Van Amerongen voor het CDA een koekje van eigen deeg, want die is in 2018 niet vastgesteld door de gemeenteraad, maar ‘voor kennisgeving aangenomen’.  Met name het CDA was daar toen een voorstander van.

Trots op initiatief

Andere partijen zien het probleem niet. ‘U vergelijkt appels met peren,’ hield Paul Vermast het CDA voor. ‘Dit is een verzameling van kleine ondernemers die een winkeltje beginnen. Een vergelijkbare locatie is in ons centrum niet te vinden. En de huur daar kunnen ze niet opbrengen. Een vergelijking met de Action of Xenos gaat dus volledig mank.’

Ook Leefbaar Dronten ziet het probleem niet. ‘Dit is een prachtig initiatief waar we trots op zijn. We kunnen allemaal lezen en lazen dus dat ze een plek wilden in het centrum, maar daar niet uitkwamen. En ze passen daar prima. We hebben hier geen enkel probleem mee,’ vindt Jan Ammerlaan.

Bezwaar loopt

Wethouder Van Amerongen had voor het CDA en de VVD nog wel een advies. ‘Er zit nu in het bestemmingsplan een afwijkingsprocedure. Die kunt u er ook uithalen. Dan zijn dit soort initiatieven helemaal niet meer mogelijk.’

Het laatste woord is overigens wellicht aan de rechter, want er is tegen de vergunningverlening bezwaar aangetekend. Dat wordt nu eerst behandeld door de bezwarencommissie, en daarna kan de bezwaarmaker nog naar de rechter stappen.