Sledehonden draven door het Kuinderbos

Bant - In het weekend van 29 februari en 1 maart komen sledehondenteams bij elkaar voor de Prins Afsluitingswedstrijd in het Kuinderbos bij Bant.

Op beide dagen wordt er vanaf 9.00 uur gestart, in diverse klassen, variërend van één hond tot meer dan acht. De sledehonden trekken karren, steps en bikes of lopen samen met de musher (menner van een sledehondenteam) over een afstand van 4 tot 34 km. Een groot aantal teams zal aan de start verschijnen. Op zaterdagmiddag zijn er ook kinderrennen: de jongste mushers laten dan hun kunnen zien.

Rond 13.30 uur zijn alle honden en mushers weer terug op het terrein en start er op zaterdag een programma met workshops en lezingen. Karrenwedstrijden worden vaak gebruikt als voorbereiding op wedstrijden in de sneeuw.

Aan deze wedstrijd doen onder meer Siberische husky’s, Samojeden, Alaskan Malamutes, en Groenlandse honden mee. Dit zijn honden die van oudsher in de poolstreken gebruikt worden om de slee te trekken. De honden worden, als zij niet aan de wedstrijd mee doen, aan een stake-out gehouden. Dat is een lange lijn met zijlijntjes waaraan een aantal honden kan worden vastgezet.

Het weekend wordt gehouden op en rond Natuurkampeerterrein De Veenkuil, Hopweg 21, 8314 PX Bant. Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom om de deelnemers te zien en de honden aan de stake-out te bewonderen. Wie van plan is zijn eigen hond mee te nemen, wordt verzocht deze aangelijnd te houden en daarmee enige afstand van parcours en sledehonden te bewaren.

Op beide dagen is de toegang gratis.