Column Kees Bakker | Je kwaad maken is een keuze

Flevoland - Tel je zegeningen, als je leeft in een land waar je je druk kunt maken om een moorkop. Afgelopen week besloot de Hema de naam van het onmogelijk zonder knoeien te eten gebakje te gaan wijzigen in roomkop. Een bakker in Monster besloot hetzelfde. Beiden vinden de naam beledigend en niet meer van deze tijd.

In onze huidige tijd en samenleving barst er dan gelijk een mediastormpje los waar Ciara jaloers op kan zijn. Dat stormpje woedt veelal op social media, maar niet alleen daar. Een boze meneer besloot naar de bakker in Monster te gaan en daar op hoge toon een moorkop te eisen. De bakker voelde zich zo bedreigd, dat hij de zaak de rest van de dag sloot.

Op social media zijn er onmiddellijk mensen die roepen dat ‘dit ons ook al wordt afgepakt’, dat ‘tegenwoordig niets meer mag’ en daarna volgt een rijtje van voorbeelden van zaken die niet meer mogen. Zwarte piet staat daar ook in. Op zich is dat bijzonder. ‘Moorkop’ is namelijk niet verboden en bij de meeste intochten in Nederland van Sinterklaas liepen nog altijd in groten getale zwarte pieten rond, al dan niet vergezeld door andere pieten, dus van een verbod is geen sprake.

Het lijkt er meer op dat sommige mensen zo graag verontwaardigd willen zijn, dat ze elke strohalm die ze het recht biedt verontwaardigd te zijn in een houdgreep nemen. In plaats van dat de boze meneer in Monster bij een andere bakker tien moorkoppen haalt en ze in de betreffende bakkerij even laat zien, zeggend ‘En ze zijn nog lekkerder ook!’, kiest hij voor de woede.

Want dat is een keuze. Als je het niet eens bent met de Hema, kun je je moorkoppen nog altijd ergens anders halen. Maar nee, we zijn liever boos. En tel je zegeningen als je in een land woont waar je je kunt veroorloven je om dat soort dingen lekker boos te maken. Het toont vooral aan dat we het goed hebben in Nederland.