Column Kees Bakker | Een liefdesverklaring

Lowlands - Ik had ‘m even niet zien aankomen, het in vijf uur uitverkocht raken van Lowlands. Bijzonder is het. Andere festivals doen er maanden over, maar Lowlands is zo geliefd, dat ook als er ‘nog maar’ 55 namen op de affiche staan, mensen niet het risico willen lopen het te missen.

Als trouwe Lowlander weet ik wel waardoor dat komt. Laat ik het als volgt illustreren. De afgelopen jaren heb ik het regelmatig erg druk gehad voor Lowlands, in de wetenschap dat ik het op de ‘after monday’ ook weer druk zou hebben. Dat kan in bepaalde periodes wel eens benauwend zijn: zoveel te doen in zo weinig tijd. Maar hoe druk ik het ook heb, zodra ik de poorten van Lowlands binnenstap, valt alles van me af. Geen zorgen, geen druk, dit is het leven in optima forma.

Het festival heeft in het verleden ook tijden gekend dat het in een paar uur tijd was uitverkocht. Het record staat geloof ik op twee uur. Gek genoeg is dat voor de organisatie ook een bedreiging. Een festival dat zo populair is, loopt het risico vast te houden aan het succes. En als je als festival niet vernieuwt, als je publiek alleen maar met je meegroeit en je samen ouder wordt, ben je ten dode opgeschreven.

Lowlands is het festival van de vernieuwing. De afgelopen jaren ging het wellicht wat minder hard met de voorverkoop, maar je zag dat de groei er weer in zat. Vorig jaar duurde het uitverkopen een maand. Maar wat belangrijker is: Lowlands wist de afgelopen jaren weer een ander en jonger publiek te trekken. Zonder dat er aan de sfeer iets veranderde. Dat is het grootste compliment dat je de organisatie kunt geven.

Lowlands is een festival waar het gaat om de beleving en de ontdekking. Voor iemand die voortdurend op zoek is naar nieuwe muziek, zoals ik, is het altijd verrassend en spannend. Lowlands is een driedaags paradijsje, waar geen onvertogen woorden vallen, waar mensen blij en gelukkig zijn, waar het leven goed is. Waarom ik dat schrijf? Om nog maar eens te benadrukken dat Lowlands een festival is om trots op te zijn. Dronten en Flevoland hebben er goud mee in handen.