Verkeerd materiaal doet veldrijdster Manon Bakker das om

Swifterbant - Veldrijdster Manon Bakker uit Swifterbant en veldritploeg Experza-Footlogix zijn per direct uit elkaar. Het team heeft haar renster vorige week op staande voet heeft ontslagen. Reden is dat Bakker tijdens het WK op verkeerd materiaal reed.

In eerste instantie onduidelijk

Het was in eerste onduidelijk waarom Bakker werd ontslagen. ‘Ze heeft zich niet aan haar contract gehouden,’ was het enige dat algemeen manager Christel Herremans erover wenst te zeggen. De Swifterbantse renster toonde zich vooral verbaasd over haar ontslag. Tijdens het WK in het Zwitserse Dübendorf eindigde de 20-jarige Bakker nog als vijfde in de categorie onder 23 jaar.

Geen vuiltje aan de lucht

Vorige week woensdag werd ze zesde bij een wedstrijd in het Belgische Maldegem. Na afloop van die wedstrijd kreeg ze te horen dat ze niet langer welkom was bij de ploeg. Toen ze ’s morgens bij het team kwam was er geen vuiltje aan de lucht, zegt ze. ‘Ze vroegen me hoe het parcours er bij lag en welke bandendruk ik wilde. Toen ik me na de wedstrijd had gedoucht, waren opeens al mijn fietsen weg en kreeg ik te horen dat ik niet meer bij de ploeg hoor.’

Andere wielen en tubes

Later werd het waarom van het ontslag wel duidelijk. ‘Ze reed met andere wielen en tubes rond. Uitgerekend op de belangrijkste dag van het jaar. De sponsor was allesbehalve tevreden,’ vertelt manager Christel Herremans aan Sporza. ‘Bakker had dat vooraf niet gevraagd of gezegd. Ook daarna heeft ze ons daar niks over gezegd.’

Bakker vecht de beslissing van het team niet aan. Ze zou na het (bijna afgelopen) seizoen toch vertrekken bij Experza-Footlogix. De laatste crossen van het seizoen rijdt Bakker in neutraal zwart tenue.