Jongeren klaar voor inzet als ervaringsdeskundige in de jeugdhulp

Lelystad - Negen Flevolandse ExpEx namen donderdag hun certificaat van de training 'Inzet van ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp' in ontvangst. De feestelijke uitreiking vond plaats bij jeugdcentrum URBN Village in Lelystad.

Pittige uitdagingen

De jongeren hebben allemaal voor pittige uitdagingen gestaan, zoals uithuisplaatsing, verslaving, uitval op school, psychische problemen en/of het meemaken van een vechtscheiding. Na drie maanden training zijn zij nu klaar om hun ervaring in te zetten ter verbetering van de jeugdhulp.

Ervaring ombuigen tot iets positiefs                                                                                               

De ExpEx hebben allemaal een sterke motivatie. Ze willen de ellende die zij zelf hebben gehad, ombuigen tot iets positiefs voor jongeren nu en later. Door hun kennis en ervaring op een juiste manier in te zetten en te laten horen, in de begeleiding van andere jongeren of in het geven van advies aan organisaties. De eerste aanvragen voor samenwerking met ExpEx komen al binnen. En dat is mooi, want de ExpEx kunnen niet wachten om aan de slag te gaan!

De ExpEx als hoopverlener en adviseur

De samenwerking tussen de ExpEx als hoopverlener voor andere jongeren, of als gesprekspartner/adviseur voor hulpverleners en organisaties kan nu echt plaatsvinden. ExpEx zijn er dus voor beide groepen: voor jongeren en voor professionals en beleidsmakers. Ze kunnen kritisch meekijken naar het beleid en met professionals brainstormen over allerlei relevante jeugdhulpthema’s. Zo pakken de ExpEx binnen de Flevolandse Academie Jeugd (Windesheim) al helemaal hun rol door bij te dragen aan het vakmanschap van professionals. Ook kunnen de ExpEx als maatje andere jongeren ondersteunen.

Kijk hier voor meer informatie over het samenwerken met ExpEx.