Wethouder kijkt of dak- en thuislozenopvang aan andere kant Zuiderwagenplein kan komen

Lelystad - De gemeente Lelystad gaat kijken of de tijdelijke locatie voor de dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen op een andere plek op het Zuiderwagenplein kan komen. Die toezegging deed wethouder Nelly den Os dinsdag.

Veel commotie

Het plan om de opvang van het Leger des Heils te verplaatsen zorgde eerder vorige week voor enorme commotie onder bewoners van de Marktstraat. De opvang zou terecht komen op de parkeerplaats langs de Polderdreef, vlakbij de Bethelkerk, de Timotheüs-basisschool en twee appartementengebouw in de Marktstraat.

Namens bewoners van die laatste twee sprak Margriet Doorenspleet dinsdag de gemeenteraad toe. Ze herhaalde dat de bewoners nu al veel overlast ervaren van rondhangende mensen, waaronder drugsgebruikers en bewoners van de voorziening voor arbeidsmigranten iets verderop. Omdat er in de appartementencomplexen vooral ouderen wonen, waarvan sommige door rollator of beperkte mobiliteit kwetsbaar zijn, kan dit er niet ook nog eens bijkomen. Het steekt de bewoners bovendien dat het besluit ze plompverloren is meegedeeld, zonder enige vorm van inspraak of discussie.

[De tekst loopt door onder de foto]

Tijdelijk en iets verderop

In de gemeenteraad leverde dat verder geen discussie op. Wethouder Den Os gaf toen dat de informatieavond voor bewoners over dit onderwerp, die vorige week werd gehouden in de Bethelkerk. ‘emotioneel’ verliep. Ze zegde daarom twee dingen toe. ‘Het gaat om een tijdelijke locatie, voor maximaal vijf jaar. We doen er echt alles aan dit zo kort mogelijk te maken. Ons streven is dus niet dat de opvang er ook daadwerkelijk vijf jaar staat.’

‘Dit was de meest geschikte locatie van alle locaties die we onderzocht hebben. Maar we hebben ook goed geluisterd naar de bezwaren van de omwonenden en de school. Daarom willen we gaan kijken of de opvang aan de andere kant van het parkeerterrein kan komen. Ik hoop dat dat lukt.’ Tot slot zegde ze ook toe met de bewoners, de school en de kerk in gesprek te blijven, ook over de (eventuele extra) overlast die men ervaart.

24-Uurs bewaking

De InwonersPartij pleitte er aan het einde van de raadsvergadering nog wel voor bij wethouder Den Os dat de opvang 24-uurs bewaking krijgt, die ook buiten rondloopt en mensen aanspreekt. Volgens Luc Baaten zijn daar in andere steden, zoals Utrecht, goede ervaringen mee. Den Os zei dat er overdag altijd twee mensen van het Leger des Heils aanwezig zijn en dat er ’s avonds ook een nachtwaker is, maar het gaat de InwonersPartij expliciet om toezicht buiten rond de opvang. De wethouder neemt dat mee in haar gesprekken met het Leger des Heils, de politie en de toezichthouders in Lelystad.