Veilig op de fiets naar school kun je niet vroeg genoeg leren

Lelystad - Zelfstandig op de fiets naar school gaan is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Maar fietsbeheersing en inzicht in verkeerssituaties kun je niet vroeg genoeg leren. Daarom werd maandag op basisschool De Albatros in Lelystad het startschot gegeven voor een actie om leerlingen op de fiets naar school te krijgen.

Een andere reden is dat wijkagent Marco Schuur regelmatig klachten ontvangt over foutparkeren bij de school. Omwonenden klagen dat regelmatig hun oprit bij de woning wordt geblokkeerd. Dit was voor hoofdagent Kim Verboekend een mooie reden om een wedstrijd te bedenken, waarbij de leerlingen zelf of met hulp van ouders een manier bedenken om zoveel mogelijk leerlingen op de fiets naar school te krijgen.

Startmanifestatie

De actie begon met een startmanifestatie, waarbij politieagenten fietsend naar de school kwamen om voorlichting te geven over het naar school fietsen. Er is uitgelegd hoe belangrijk het is om vaak te fietsen en om de regels goed te kennen. De startmanifestatie is tevens de start van de wedstrijd, waarbij de prijs en de fietslampjes door de gemeente beschikbaar worden gesteld. De leerling met het beste idee kan vier bioscoopkaartjes winnen. De politie kiest het winnende idee en hoopt dat dit ook uitgevoerd kan worden.

'Dat zou geweldig zijn. We willen graag gebruik maken van de denkkracht van de leerlingen en ouders. Daarnaast hopen we op zoveel mogelijk bewustwording. Dit probleem speelt op ontzettend veel basisscholen en het geeft veel overlast voor de buurt', aldus hoofdagent Kim Verboekend.

Wethouder Peter Schot: 'Een leuke en leerzame actie van de politie, waardoor kinderen en ouders bewust worden om vaker met de fiets naar school te komen. Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Je hebt minder parkeerproblemen en autoverkeer rondom de school, en kinderen leren om veilig te fietsen in het verkeer. Het was leuk om te zien dat de kinderen erg enthousiast zijn over deze fietsactie. Zij komen vast en zeker met goede ideeën die het fietsen naar school nog meer stimuleren. Een mooie combinatie van spel en educatie'.

Leerlingen en ouders betrokken bij de wedstrijd

De school heeft een nieuwsbrief gestuurd waarin de verkeersregels, die rondom de school gelden, nog eens duidelijk worden uitgelegd. Ook werd de wedstrijd hierin aangekondigd, zodat ook ouders op de hoogte zijn van de actie. Bij de startmanifestatie kreeg ieder kind een wedstrijdformulier mee. Zij hebben tot aan de voorjaarsvakantie de tijd om een idee te bedenken. Het beste idee, dat ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk kinderen op de fiets naar school gaan, wint. Het is de bedoeling dat de kinderen daar samen met hun ouders over nadenken. Daarnaast worden er voor elke leerling 'fietslampjes' beschikbaar gesteld. Kinderen kunnen de lampjes verdienen door 15 keer op de fiets of lopend naar school te gaan. Als de kinderen te ver van de school af wonen, dan mogen zij ook 15 verschillende foto’s van zichzelf op de fiets laten zien, zodat ook zij de fietslampjes kunnen verdienen.

De prijzen voor deze wedstrijd zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Flevoland.