Omwonenden Zuiderwagenplein woedend over opvang in de buurt

Lelystad - Bewoners van de Marktstraat bij het Lelycentre zijn niet blij met de komst van de dak- en thuislozenopvang van het Leger des Heils vlakbij de Bethelkerk op het Zuiderwagenplein. Met name het feit dat er geen enkel overleg is geweest, steekt.

Plannen

De dak- en thuislozenopvang van het Leger des heils zit nu nog aan het Maerlant, maar moet daar weg. De huur van dat pand is per maart opgezegd, omdat de panden daar gesloopt gaan worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

Daarom willen de gemeente en het Leger des Heils een tijdelijk pand neerzetten op de parkeerplaats aan het Zuiderwagenplein, naast de Bethelkerk. Het gaat om een locatie die voor vijf jaar gebruikt zou gaan worden. Naast de opvang ligt de Bethelkerk, daarachter is de reformatorische Timotheüsbasisschool en daarachter liggen twee appartementencomplexen.

Shockerend

Het zijn met name de bewoners van die appartementencomplexen die tegen het plan in het geweer komen. ‘We wisten echt van helemaal niets. Wij zijn door middel van één bewonersbrief op de hoogte gebracht. Dat vind ik werkelijk shockerend,’ zegt Margriet Doorenspleet namens de bewoners.

In de brief worden de plannen als een voldongen feit gepresenteerd. ‘De locatie aan het Zuiderwagenplein zal zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk voor de zomer van 2020, in gebruik worden genomen.’ Afgelopen donderdag was er een bewonersbijeenkomst voor omwonenden. Daar liepen de emoties hoog op.

[De tekst loopt door na de afbeelding]

Gevoelens van angst

‘Op 50 meter afstand staat een kerk, op 75 meter afstand een school en daarachter de appartementen en de Uiterton. In de appartementen wonen veelal senioren. Die zijn vaak slecht ter been en kwetsbaar. Die voelen zich helemaal niet prettig met een dak- en thuislozenopvang om de hoek, waar de hele dag mensen rondhangen,’ zegt Doorenspleet.

Volgens haar is er nu al veel overlast, door rondhangende mensen, drugsgebruikers en bewoners van de faciliteit voor arbeidsmigranten in de voormalige rechtbank aan het Zuiderwagenplein. ‘Veel oudere bewoners durven nu al niet meer ’s avonds hun hondje uit te laten. En dan komt dit er ook nog eens bij.’ Zij vindt het onbegrijpelijk. ‘Dit kan niet goed gaan. De directeur van de school wist het ook niet! Hij wil wel dat de kinderen buiten kunnen blijven spelen…’

Bezwaarschriften

Samen met drie andere bewoners van één van de appartementencomplexen heeft zij handtekeningen opgehaald. Ook zijn er twee bezwaarschriften ingediend. Dinsdag (28 januari) spreekt Doorenspleet ook in voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering.