Lelylijn heeft steun Europese steden

Emmeloord - Emmeloord als tussenstop op een snelpoortraject tussen Amsterdam en Stockholm. Het klinkt als utopie, maar vijf Europese steden praten over een studie van een rappe treinverbinding tussen de hoofdsteden, meldt Dagblad van het Noorden.

Aanleiding voor het initiatief is de wens van de Europese Unie om het internationale treinnetwerk sterk te verbeteren. Dat heeft te maken met de ambitie om grote steden beter met elkaar te verbinden en een alternatief te bieden voor vliegverkeer over korte afstanden, meldt de krant.

De krant meldt dat Amsterdam, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki, die zich de Big 5 noemen, de komst van de spoorlijn op hun politieke agenda hebben gezet. De vijf hebben lobbykantoren in Brussel. Ze tasten bij Europese instituties af of geld kan worden uitgetrokken voor een onderzoek naar een treinverbinding Amsterdam-Stockholm.

Treinnetwerk

Een Lelylijn tussen Amsterdam en Groningen zou deel kunnen uitmaken van het traject. Om die reden houdt ook de gemeente Groningen in een bijeenkomst met de Europese steden eind deze maand in Brussel een pleidooi voor onderzoek naar deze uitbreiding van internationaal spoor. Daarmee wordt de roep om de Lelylijn versterkt. De gemeente Groningen ziet de Lelylijn als een belangrijke schakel in het Europese treinnetwerk, aldus de krant.

Vooral Hamburg zoekt naar manieren om de reistijd naar Stockholm sterk te verminderen. De aangrenzende deelstaat Schleswig-Holstein sluit zich bij dit initiatief aan. De steden concluderen dat het huidige treinnetwerk ontoereikend is om in de toekomst het aantal passagiers tussen de metropolen sneller te vervoeren.