Partners Toekomst in de techniek ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Dronten / Lelystad - De partners van de Toekomst in de Techniek tekenden donderdag een samenwerkingsovereenkomst om te benadrukken dat ze de handen ineen slaan om werkzoekenden met een bijstands- of WW-uitkering aan het werk te helpen.

De organisatie van Toekomst in de Techniek bestaat uit een coalitie van Lelystadse en Drontense bedrijven, die gezamenlijk met UWV, Werkbedrijf Lelystad, de gemeente Dronten, ROC Flevoland en Servicepunt Techniek Flevoland optrekken. De coalitie is opgericht om mensen die nog aan de kant staan een duurzame kans bieden in een diversiteit aan technische functies.

Motivatie gaat voor functie-eisen

In het najaar van 2019 bedacht de coalitie een maatwerktraject in de techniek: een basisopleiding voor technische vaardigheden gecombineerd met een stage bij een van de deelnemende bedrijven, waarna een arbeidsovereenkomst volgt. Wat extra bijzonder is, is dat de deelnemende organisaties gezamenlijk de opleidingsinhoud hebben gevormd en kandidaten op motivatie of affiniteit zijn geselecteerd. Vacatureteksten en functie-eisen werden losgelaten en er werd vooral gekeken naar motivatie voor techniek. Hierdoor konden Drontense en Lelystadse inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meedingen naar kansen bij zes bedrijven. Achttien deelnemers werden uitgenodigd om bij één of meerdere bedrijven een dag mee te lopen en een Algemene Motivatie- en Niveautest af te nemen. Tien hiervan starten begin februari met het leerwerktraject. Voor de overige acht deelnemers wordt door het collectief een passend alternatief gezocht bij de bedrijven die partner zijn van het project.

Voorbeeld in de regio Flevoland

Omdat er naast de technische sector personeelstekort in meerdere branches is, dient het project als voorbeeld in de regio Flevoland om bij nieuwe samenwerkingsverbanden van te leren. Het Lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen van Windesheim Flevoland volgt het project in een onderzoek naar zijinstroomprojecten in de techniek. Hierbij worden diverse initiatieven onder de loep genomen om bijvoorbeeld te bekijken hoe de arbeidsmarkt aansluiting vindt bij het onderwijs, of hoe mensen in een uitkeringssituatie in deze sectoren aan het werk zouden kunnen.