Bouw eerste fase Theaterkwartier Lelystad start naar verwachting derde kwartaal 2020

Lelystad - Naar verwachting start de bouw van de 1e fase van het Theaterkwartier in Lelystad het derde kwartaal van dit jaar. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

Onderhandelingen afgerond

Het college van Lelystad heeft voorjaar 2019 een koop- en ontwikkelovereenkomst getekend met de projectontwikkelaar Focus Urban Development B.V. voor de ontwikkeling van het Theaterkwartier met woningen, horeca en ook een bioscoop. Focus heeft nu de onderhandelingen afgerond en heeft de contracten met de exploitant getekend voor de bouw van de bioscoop, met restaurant en grand café. 

Bioscoopbezoek

Comfort, beleving en gezelligheid staan centraal bij het bioscoopbezoek. Een restaurant en grand café staan garant voor lekker eten en een gezellige pauze tijdens de film. De bioscoop krijgt ruime, comfortabele stoelen, veel beenruimte en de mogelijkheid om eten en drinken mee te nemen in de zaal. Ook wordt de bioscoop rolstoeltoegankelijk en er zullen de nieuwste films worden vertoond zowel in 2D als 3D.

Bijzonder concept

Focus Urban Development ontwikkelt het deelgebied van het Theaterkwartier waarin zich naast de bioscoop, appartementen, stadswoningen en horeca bevinden. Paul Evers van Focus Urban Development: 'Wij zijn verheugd met de komst van een bioscoop en andere leisurefuncties. Dat vind ik een aanwinst voor ons plan en voor de centrumbeleving van de stad. Ook trekt het andere ondernemers aan die zich willen vestigen in het Theaterkwartier. De horeca en bioscoop leveren immers veel bezoekers op en daar wil je bij in de buurt zitten'.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Pleintjes en straten

Rondom het bestaande Agora Theater ontstaat een plek met pleintjes en straten waar ruimte is voor woningen en  gezellige terrasjes en andere voorzieningen. De ontwikkeling van Focus sluit hierop aan met een restaurant op de hoek waarmee het gebouw een aantrekkelijk en levendig gezicht krijgt naar de straat. Vanaf het dakterras kijkt de bezoeker uit over de Agorahof.

Ontwerp

Architect Mecanoo tekent voor het ontwerp van het gebied. De ontwikkelaar heeft architect Mecanoo aangetrokken om het ontwerp van het gebied op zich te nemen. Mecanoo realiseerde in de afgelopen jaren wereldwijd openbare gebouwen die het sociale en culturele hart van de samenleving vormen en won daarmee vele internationale prijzen. Rick Splinter van Mecanoo: 'Het gebouw wordt vormgegeven als een reeks panden met verschillende karaktervolle gevels en entrees. We spelen een spel met reliëf, ritme, kleur en schaduw om zo een aantrekkelijke ervaring voor de voetganger te creëren.'

Upgrade van het gebied

Wethouder Janneke Sparreboom: 'Voor de Lelystedeling gaat een wens in vervulling.  Agorahof zal een metamorfose ondergaan en veranderen in een gezellig uitgaansplein, met restaurants en terrassen en een bioscoop: een plek waar jong en oud graag samenkomt en natuurlijk op zaterdag de markt wordt gehouden. Samen met de  ondernemers, de markt en bewoners in de omgeving van Agorahof zal op korte termijn worden gestart met het maken van een ontwerp van Agorahof. Dit ontwerp moet gaan aansluiten bij de oplevering van de woningen, restaurants en bioscoop volgend jaar'.

Binnen enkele weken wordt het ontwerp gepresenteerd.

Strakke planning

Er ligt een strakke planning voor de ontwikkeling van het gebied. De daadwerkelijke bouw gaat starten als het bestemmingsplan is vastgesteld; de grond bouwrijp is gemaakt en de omgevingsvergunning is verleend. De bouw zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar beginnen. Inwoners van Lelystad kunnen dan, eveneens naar verwachting, in 2021 de eerste keer door het gebied lopen, op een terrasje zitten en naar de film. In de komende periode wordt ook gewerkt aan het ontwerp en invulling van de horeca tegen de achterkant van het Agoratheater op de Agorahof.

In het gehele Theaterkwartier zijn circa 180 woningen/appartementen gepland. Eind dit jaar wordt naar verwachting ook gestart met de bouw van nieuwe appartementen aan de Agoraweg, naast het theater.


Gerelateerd nieuws