Filmtheater Lelystad vertoont ‘Parasite’

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont dinsdag 21 januari om 19.45 uur de film 'Parasite' in de bioscoop van Agora.

Twee gezinnen

‘Parasite’ gaat over twee gezinnen. Het ene gezin, de Kims, is straatarm, waarbij zo ongeveer iedereen in dezelfde kamer leeft. En dan heb je de Parks, die in een weelderige villa leven, zo groot dat ze niet eens alle ruimtes van hun eigen huis kennen. Een van de vele mooie, sprekende details is dat beide gezinnen nauwelijks iets van de buitenwereld te zien krijgen. De Kims omdat ze in een kelder leven en hun enige raam op straatniveau zit, waar, als het even tegenzit, het regenwater door naar binnen gutst. De Parks omdat ze zich verschanst hebben achter metershoge muren. De Kims staan aan de ene kant van de Zuid-Koreaanse voedselketen. De Parks aan de andere.

Bizar plot

De bizarre plot wordt in werking gezet als de zoon van de Kims via een schoolvriend studentbegeleider wordt van een van de Park-kinderen. De goedwillende Parks, al zo lang niet meer geconfronteerd met de moordende concurrentie die het kapitalisme buiten de muren van hun tuin heeft gecreëerd, leven afgezonderd met hun bediening en hun privileges. De Kims hebben via hun zoon onmiddellijk door dat die bediening een zwakke plek is. Een voor een nemen de leden van het gezin Kim de bediening over, terwijl ze verbergen dat ze allemaal leden van hetzelfde gezin zijn. Dit blijkt nog maar het begin van de coup.

Briljante zwarte komedie

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft met 'Parasite' een briljante zwarte komedie gemaakt, waarin een van de grote thema's van het filmjaar 2019 gestalte krijgt: de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk. ‘Parasite’ is nadrukkelijk gesitueerd in Seoul, de stad waarin Bong woont en werkt. Hij sleepte als eerste Zuid-Koreaan een Gouden Palm binnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival Cannes. En dat is niet het enige wat regisseur Bong Joon-ho (50) met ‘Parasite’ voor elkaar bokste. De messcherpe tragikomedie groeide de afgelopen maanden uit tot de grootste kaskraker in Zuid-Korea én het grootste buitenlandse bioscoopsucces in de Verenigde Staten. Niet zo gek dus dat er inmiddels druk wordt gespeculeerd over Oscargoud.