Dronten bereidt zich nu al voor op een jeukende zomer

Dronten - Je kunt denken ‘Ach, dat duurt nog wel even’, want ja, het is winter, maar toch: de eikenprocessierups komt er weer aan. En door de zachte winter zou dat wel eens eerder kunnen zijn dan normaal. En dan is de vraag: is Dronten daar op voorbereid? Vandaar dat de VVD daar donderdag tijdens een commissievergadering vragen over stelde.

Wethouder Roelof Siepel gaf aan dat er uiteraard al voorbereidingen worden getroffen op de bestrijding van de eikenprocessierups. ‘Want dat die plaag zich opnieuw zal aandienen en niet van de ene op de andere dag over is, is evident.’ Bestrijding van de rups zal per boom gebeuren, op langere termijn wordt er geïnvesteerd in natuurlijke vijanden van de rups en het preparen van de boom met aaltjes. Dat zijn echter maatregelen die niet op korte termijn effect hebben. Ook kan er in de toekomst gedacht worden aan minder eiken. ‘We hebben 1.600 eiken in onze gemeente staan.’

De wethouder benadrukte wel dat bestrijding zal plaatsvinden bij bomen waar de aanwezigheid van de rups overlast bezorgt aan mens en dier. ‘We kunnen de plaag niet indammen. En helaas kost het ook wat.’ De PvdA herhaalde haar vraag van vorig jaar, of er dan ook een kaart kan komen waarop de geïnfecteerde bomen staan aangegeven, zodat mensen en hondeneigenaren die boom of dat gebied kunnen mijden. De wethouder zegde toe dat er een kaart kan komen waarop staat waar de eiken zich in Dronten bevinden. Dat zal geen interactieve kaart worden, waarop ook staat aangegeven welke bomen wel en welke niet geïnfecteerd zijn.

De afgelopen zomer was er in heel Nederland veel overlast van de eikenprocessierups. De brandharen van de rups kunnen hevig jeukende huidontstekingen teweeg brengen en in uitzonderlijke gevallen zelfs kan inademing ervan zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren als honden en katten ondervinden er veel hinder van.


Gerelateerd nieuws