'Lelijke eend' Lelystad opgenomen in reisgids 'Treurtrips'

Lelystad - 'Uitgegroeid van lelijk eendje tot lelijke eend'. Dat staat over Lelystad in het boek 'Treurtrips. (Her)ontdek Nederland!' dat komende maandag verschijnt. Journalist Mark van Wonderen schreef het boek, dat is bedoeld als reisgids. Lelystad-fan Ger Koreman denkt er het zijne van.

'De mooiste lelijke plekken van Nederland'

'In Treurtrips staan de beelden van de mooiste lelijke plekken van Nederland verzameld. Gecombineerd met handige routekaartjes en tips die een bezoek aan een plaats die doorgaans maar weinig toeristen trekt tot een groot succes zullen maken', zo prijst uitgeverij Rubinstein het boek aan. 'Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets-, wandel- en scootmobielroutes'.

'Aandoenlijke treurnis'

Mark van Wonderen reisde het hele land af om wegkwijnende gebouwen, verloederde winkelcentra en andere 'aandoenlijke treurnis' vast te leggen. Ook in Lelystad maakte hij een tussenstop. Hij bezocht onder andere het Lelycentre en het Stadshart (zoals is te zien in zijn tweets onder dit bericht).

'Een vette knipoog'

'Ik zie het boek als een vette knipoog. Op iedere stad of ieder dorp is wel wat aan te merken', zegt Ger Koreman, Lelystad-fan en winnaar van de Lelystadse Positiviteits Prijs in 2019. Het boek van Van Wonderen valt volgens hem in de categorie: slechtste oliebol, slechtste haring, etcetera. 'We zijn als mooie stad in ieder geval weer in beeld'.

Hart van Nederland neemt kijkje in Lelystad

Het SBS6-programma Hart van Nederland maakt naar aanleiding van het maandag te verschijnen boek een item over de 'lelijkste plekjes van Nederland'. Verslaggever Wouter Berenschot vroeg Ger Koreman donderdag in het Lelycentre om zijn positieve mening over de stad tegenover de uitlatingen in het boek te zetten.

'Best acceptabel'

'Zowel de verslaggever als de cameraman stonden versteld van de leuke winkeltjes en de drukte op donderdagochtend. En ze waren verbaasd dat er nauwelijks leegstand was. Ook de buitenkant van het Lelycentre, met zijn jaren '70-uitstraling, vonden ze best
acceptabel', vertelt Koreman over het interview. 'Over de wijk Bastion, die ook genoemd wordt in het boek, wisten ze niets. We hebben er amper over gesproken. Niet meer dan dat de schrijver van 'Treurtrips' Lelystad niet veel verder is ingekomen, want het Bastion ligt direct tegen het Lelycentre aan. De man heeft niet eens de moeite genomen Lelystad goed te bekijken, dus wat is zijn mening waard?'

Bekijk hier het item van Hart van Nederland.