Lelykracht loopt mogelijk ton mis door politieke scepsis

Lelystad - Lelykracht loopt mogelijk 100.000 euro subsidie mis door de politieke discussies die er steeds over plaatsvinden. Dat zei bibliotheekdirecteur Jan Gommer, één van de partners binnen het project. Het gaat om geld dat het VSBfonds in Lelykracht wil steken.

Lelykracht

Eerder heeft dat fonds al een bijdrage gegeven van een miljoen euro. Ook de gemeente heeft drie jaar geleden 400.000 euro subsidie gegeven. Daarmee konden de vier initiatiefnemers, Kubus, Welzijn Lelystad, bibliotheek en Sportbedrijf Lelystad, van start gaan met Lelykracht.

De bedoeling van het project is middels allerlei activiteiten voor en door inwoners de sociale en maatschappelijke samenhang in Lelystad te verbeteren en de inwoners meer trots te laten zijn op hun stad. Dat is gebeurd door middel van tal van activiteiten: van ‘Zilte Zee, Zoete Dromen’, de muzikale voorstelling over Lelystad die anderhalf jaar geleden door tal van Lelystedelingen werd opgevoerd in het Zilverpark, tot Krachtpaters, een project waarbij kinderen hun talenten leren ontdekken en ontwikkelen.

Politieke scepsis

In de politiek heerst er echter ook veel scepsis. Zo sprak Leefbaar Lelystad onlangs uit bang te zijn dat de vier instellingen, op wie de afgelopen jaren flink is bezuinigd, het geld van Lelykracht wellicht hebben gebruikt om die bezuinigingen deels op te vangen. ‘Is het geld wel goed besteed?’ was de vraag van fractievoorzitter Jack Schoone, die een extra vergadering aanvroeg over het onderwerp en daarin ondersteund werd voor de VVD, InwonersPartij, PVV, Forum voor de Ouderen en Lelystads Belang.

Ook besloot de gemeenteraad eerder dat er geen cent subsidie meer naar Lelykracht mag gaan, ook niet in de vorm van projectsubsidies voor bepaalde projecten. De vier instellingen willen doorgaan met Lelykracht en vragen daarvoor ook geen gemeentelijke subsidie, maar toch vond de gemeenteraad het nodig dit signaal af te geven.

Twijfel bij VSBfonds

Het zijn die signalen die het VSBfonds doen twijfelen of de bijdrage van in totaal 1000.000 euro, die men de komende drie jaar nog aan Lelykracht wil geven, wel door moet laten gaan. ‘Ik constateer dat Lelykracht veel discussie oproept. Dat roept vragen op over het politieke draagvlak. En dat is helaas het VSBfonds ook niet ontgaan, waardoor de bijdrage nog niet zeker is,’ sprak Jan Gommer de gemeenteraad dinsdag toe. Hij hoopt dat de politiek zich breed en ondubbelzinnig uit zal spreken voor Lelykracht.

Inmiddels ligt er in ieder geval een uitgebreide evaluatie bij de gemeenteraad van Lelykracht over de jaren 2016, 2017 en 2018, zowel inhoudelijk als financieel. Daar wordt binnenkort verder over gepraat.