Staatsbosbeheer: 'Voldoende voedsel beschikbaar in Oostvaardersplassen'

Lelystad - Er is nog voldoende voedsel beschikbaar voor de dieren in de Oostvaardersplasen. Dit concludeert Staatsbosbeheer na een ronde door het natuurgebied met de dierenarts op 7 januari.

'Door het hele gebied heen zijn plekken waar het gras aan de korte kant is, maar er zijn ook veel plekken waar meer dan genoeg gras en ruigte beschikbaar is voor de dieren', aldus de boswachter. 'Ook in het Oostvaardersveld is tussen de ruigte nog genoeg gras te vinden, wat aan de conditie van de paarden is af te zien. Nu het winter is eten de paarden en herten ook af en toe boomschors. De twijgjes, boomschors en ruigte die ze eten zijn heel vezelrijk. Deze vezels leveren bij vertering in de darmen warmte op. Deze warmte kunnen de paarden gebruiken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden'.

Bijvoeren

Als het nodig is gaat Staatsbosbeheer bijvoeren, maar daar is nu nog geen aanleiding voor. 'Uitgangspunt hierbij blijft dat gebrek aan voedsel geen aanleiding mag zijn voor uitval bij de dieren'. Tegenstanders van het beheer in het natuurgebied denken hier anders over; afgelopen week is er door actievoerders bijgevoerd onder de praambult.

Nieuw leven

In zowel het Oostvaardersveld als de Oostvaardersplassen zijn inmiddels al enkele veulens en heckrundkalfjes geboren. 'De jonge dieren worden in deze periode geboren met een dikke wintervacht die hen goed beschermt tegen de kou. Met de pas geboren kalfjes en veulens gaat het goed. Ze drinken goed bij hun moeders en hobbelen goed met de kudde mee'.

Conditie grote grazers

Ondanks dat de winter inmiddels al weer even onderweg is, blijft de conditie van de paarden gelijk, blijkt uit het verslag van de dierenarts. 'De gemiddelde Body Condition Score (BCS) van de paarden is nog steeds 4 op de schaal van 5, waarbij 5 heel dik is. Dit geldt ook voor de 38 paarden in de vangweide. De runderen lopen langzaam een beetje terug in conditie. Waar eind november de gemiddelde BCS ruim 3 was, is deze nu gezakt naar 2,9. De edelherten zijn op dit moment in goede conditie en vertonen normaal actief gedrag'.

Volgende ronde dierenarts in februari

De volgende ronde van de dierenarts staat gepland in de eerste week van februari. 'Mochten de weersomstandigheden of signalen uit het veld daar aanleiding toe geven, dan wordt deze datum naar voren gehaald'.