Maak je huis winterklaar

Aangeboden door: HomeDeal

Sinds een paar weken is het officieel winter. Voor liefhebbers van schaatsen of wandelen door het bos, is dit een fijne periode. Het aantreden van de winter betekent ook dat je extra goed voor je huis moet zorgen. Tijdens de koude winter krijgt je huis namelijk flink wat te verduren. Om je hierbij te helpen, lees je in dit artikel een aantal tips om je huis winterklaar te maken.

Sluit je buitenkraan af 

Om ervoor te zorgen dat de leiding van de buitenkraan niet kapot gaat, sluit je de buitenkraan af. Wanneer water bevriest zet het uit, je wilt dus niet dat er in de leiding van de buitenkraan nog water zit. Gelukkig is dit geen ingewikkeld verhaal. Je sluit de afsluitkraan tussen de buitenkraan en hoofdkraan. De locatie van de afsluitkraan is per huis op verschillend, maar vaak vind je hem in de meterkast of kruipruimte. Na het afsluiten, laat je de buitenkraan leeglopen en openstaan. Zodra het water niet meer uit de buitenkraan loopt, draai je de aftapkraan dicht. Laat de buitenkraan vervolgens de hele winter open staan.

Controleer de afvoer van het dak

Zoek voor deze handeling eerst een goed moment uit. Met deze natte dagen wil je een dag dat het niet regent of hard waait, aangezien je hiervoor op een hoogte gaat werken. De afvoer van het dak is erg belangrijk, omdat het water anders op het dak blijft staan of langs de muren naar beneden loopt. In beide gevallen zorgt dit voor kans op lekkages die grote gevolgen kunnen hebben. Vandaar verwijder je dus al het blad en natuurlijk afval uit de dakgoot en controleer je of de dakgoot nergens defecten heeft en het water goed wegstroomt. Door dit op tijd uit te voeren, zorg je ervoor dat de kans op lekkages klein is en de afvoer weer functioneert als bij een nieuw dak

Controleer ook de dakkapel of opbouw

Wanneer je een dakkapel of dakopbouw hebt, wil je deze ook nalopen op beschadigingen. Aangezien ze aan het dak zijn vastgemaakt, is de aansluiting een plek die je wilt controleren. Wanneer bijvoorbeeld de loodslabben door slijtage minder sterk zijn, is het goed om hier op tijd bij te zijn. Vooral wanneer het vocht bevriest, is er de kans dat het geraamte kapot gaat. Om hoge dakopbouw of dakkapel kosten te voorkomen, ga je het onderhoud daarom zelf uitvoeren of laat je het doen. 

Ontlucht de verwarming

Maken jouw radiatoren bij het verwarmen van je woning een tikkend geluid? Dan zitten er luchtbellen in de cv-installatie, waardoor de verwarming minder goed werkt en meer energie verbruikt. Dit is uiteraard zonde en niet milieuvriendelijk. Om dit op te lossen doe je het volgende, eerst zet je de verwarming aan voor tien minuten en daarna zet je de thermostaat zo laag mogelijk. Nu loop je elke radiator één voor één na en draai je het ontluchtingsventiel open en wacht je tot er water uitkomt. Zorg dat je hiervoor een bakje en grote handdoek hebt om water op te vangen. Zodra het water eruit komt, draai je het ventiel weer dicht. Als het goed is, is alle lucht nu uit de radiator, waardoor de geluiden weg zijn en hij weer optimaal functioneert. Je checkt tot slot wel nog of er genoeg druk in de cv-ketel zit, dit hoort namelijk 1,5 tot 2 bar te zijn.