Lelyprijs 2020 gaat naar Apollo Ensemble

Lelystad - Marion Boshuizen en Thomas Oltheten, oprichters van het Apollo Ensemble, zijn samen met alle vrijwilligers uitgeroepen tot de winnaars van de Lelyprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

Het muziekgezelschap wordt niet alleen gewaardeerd door een groeiend publiek in Lelystad, Flevoland en de rest van Nederland. Ook op internationale podia, onder meer in Rusland, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Australië, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten, heeft het Apollo Ensemble inmiddels klinkende successen behaald.

Oprichters

Beroepsmusici Boshuizen en Oltheten hebben het ensemble 26 jaar geleden opgericht in Lelystad. Zelf maken ze sinds die tijd deel uit van het muziekgezelschap. Daarvoor ontvangen zij uiteraard dezelfde beloning als de andere uitvoerende muzikanten in hun projecten. Maar daarnaast nemen zij - nagenoeg onbezoldigd - de zakelijke leiding en het overgrote deel van de organisatorische taken van het Apollo Ensemble voor hun rekening.

Nieuwe initiatieven

Verder is het duo steeds betrokken bij nieuwe initiatieven, zoals de Zomeracademie, het Festival Via Musica, en recent de pilots voor het Luisterlab (wat hoor je eigenlijk?), bestemd voor jonge kinderen. Samen met de hulp van vele vrijwilligers weten zij keer op keer een groot publiek aan te spreken. Om dat te bereiken werkt het Apollo Ensemble ook samen met de Flevolandse bibliotheken, Vis à Vis, De Bonte Hond en het Lelystads Kamerkoor.

Uitreiking

De Lelyprijs wordt sinds 1996 ieder jaar uitgereikt aan een organisatie, persoon of initiatiefgroep, die zich heeft onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur in de provincie Flevoland. Boshuizen en Oltheten ontvangen de prijs op donderdag 26 maart uit handen van Leen Verbeek, Commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland. De Lelyprijs bestaat uit een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan een initiatief op muzikaal gebied, en een speciaal beeldje van kunstenaar Siemen Bolhuis. De plaats van uitreiking wordt nog nader bepaald.

Naast Marion Boshuizen en Thomas Oltheten waren ook de Almeerse Wolunie, en Flevoland- en Cornelis Lelykenner Ed Voigt genomineerd voor de Lelyprijs 2020.