Column Hans Engelvaart | Zwemmen

Mijn vrouw en ik waren onlangs uitgenodigd om bij het afzwemmen van onze kleindochters aanwezig te zijn. De één had les gehad bij Aphrodite’s Thermen en moest afzwemmen in De Koploper in Lelystad. De ander had les in zwembad Overboord waar ze ook mocht afzwemmen.

Aan de haak

Bij deze gelegenheden gingen mijn gedachten terug naar mijn zwemlessen in Amsterdam. We hadden schoolzwemmen en werden met een bus bij school opgehaald en naar het Sportfondsenbad West gebracht. Je begon beneden in het pierenbadje. Als je dat stadium was gepasseerd mocht je naar boven, waar je in het diepe kwam - eerst aan de haak.

Schril contrast

Als je kijkt hoe kinderen tegenwoordig tijdens het afzwemmen feestelijk worden ontvangen - met muziek en een mascotte, dan staat dat in schril contrast met vroeger. Bij de lessen waren al geen ouders aanwezig - ja, hooguit eenmalig, bij een soort open dag - en bij het afzwemmen ook niet. Anno 2020 wordt bij het afzwemmen het zwembad omzoomd door letterlijk honderden vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, ooms en tantes, allemaal gewapend met mobieltjes om het allemaal vast te leggen voor later.

Onder water zwemmen

Als je in mijn tijd niet snel genoeg ging in je zwemontwikkeling moest je naar het AMVJ-bad bij het Leidsebosje. Daar kreeg je bijles. Dat was bij mij het geval voor het verplichte onderdeel zeven meter onder water zwemmen voor het B-diploma. Dat is kennelijk erfelijk, want mijn zoon en kleindochter hadden het ook niet zo op die zeven meter onder water zwemmen - hoewel het uiteindelijk wel lukte.

Kinderfeest

Er is ook een en ander veranderd aan de diploma-eisen. Tegenwoordig moet je ook voor het A-diploma al met kleren aan zwemmen. In mijn tijd hoefde dat alleen voor het B-diploma. Ook moet voor het A-diploma al de vrije slag worden geoefend, evenals bij de diploma’s B en C. Het C-diploma was vroeger echt een uitzondering. Je ging dan op voor reddingszwemmen. In ieder geval is het afzwemmen nu echt een kinderfeest, waarbij één ding niet is veranderd: je zit als toeschouwer nog steeds te puffen van de hitte langs de kant.