Column Kees Bakker | Liever vandaag dan morgen

Lelystad - Ik ben een enthousiast mens, dat is zo, maar zelden ben ik zo enthousiast geweest over een plan, als over het plan dat dinsdag is gepresenteerd in de gemeenteraad over het Stationsgebied.

De cynische reacties op social media zijn natuurlijk niet van de lucht. ‘Oh, hebben ze daar wel geld voor?’ ‘Laten ze eerst maar eens de leegstand aanpakken!’, ‘ Nee, zo wordt het centrum helemaal onbereikbaar’ en meer van dat soort dingen.

Dat cynisme is wel te begrijpen en ook te beantwoorden. Nee, ‘ze’ hebben er nu (nog) geen geld voor, maar als je een goed plan hebt dat voor een brede regio oplossingen biedt voor problemen die er zijn (woningen bij een station), komt dat geld er wel. De leegstand aanpakken doe je juist met plannen als deze: je moet eens zien wat het toevoegen van 1.500 woningen in het Stadshart doet voor de winkels en de horeca in daar. Weg leegstand, welkom nieuwe winkels en restaurants! En ja, het centrum wordt moeilijker bereikbaar wellicht. Voor de auto. Maar dat is niet zo erg. Nu moet je, als je als forens elke ochtend met de fiets naar het station gaat, je tussen auto’s en bussen door wurmen en maar hopen dat ze je voor laten op een rotonde waar je geen voorrang hebt. Lukt dat niet? Jammer, trein gemist.

De klacht dat het centrum zo nog moeilijker bereikbaar wordt komt meestal van oud-Lelystedelingen, die nog herinneringen hebben aan de tijd dat je er via allerlei dreven met 70 km/uur aan voorbij kon rijden, zonder er te hoeven te stoppen. Mensen van buiten Lelystad wisten niet eens waar het centrum lag, zo goed verborgen was het achter de dreven.

Nee, dit plan betekent een enorme upgrade van het vieze, drukke, grijze en grauwe gebied onder en achter het station. Het voegt woningen en daarmee levendigheid toe aan het Stadshart. En het pakt een unieke kans die Lelystad heeft: wij zijn het enige station op bijvoorbeeld de Hanzelijn dat middenin het centrum ligt! Kortom: liever vandaag dan morgen!

Kees Bakker

Lees ook: Spectaculaire plannen voor Stationsgebied