Apollo Ensemble luidt 2020 in op z'n Zweeds

Lelystad - Het Apollo Ensemble luidt 2020 op woensdag 1 januari om 16.00 uur in met een Zweeds nieuwjaarsconcert. Het optreden vindt plaats in kerkcentrum Het Anker aan Karveel 33-01 in Lelystad.

Zweedse winterse taferelen

Een dik pak sneeuw en beslagen ruiten, de Zweedse winterse taferelen zijn goed voor te stellen. Minder bekend is dat het Zweedse hof in de achttiende eeuw een belangrijk cultureel centrum van Europa was. Het was voor die tijd niet gemakkelijk bereisbaar, maar koning Adolf Frederik deed er alles aan om de beste musici naar Stockholm te halen en de meest getalenteerde Zweedse musici op reis te sturen om zich de nieuwste ontwikkelingen in de muziek eigen te maken en naar Zweden te halen.

Muzikaal reisverslag

Het programma van het Apollo Ensemble is een soort muzikaal reisverslag die de Zweedse componist Johan Helmich Roman bij thuiskomst van zijn Europareis als nieuwjaarsconcert voor zijn koning gegeven zou kunnen hebben, waarbij hij uiteraard zijn eigen fluitconcert zou hebben gespeeld en waar delen uit het Weihnachtsoratorium van de - ook in Zweden beroemde - Johann Sebastian Bach geklonken zouden hebben.

Zweedse componisten

Op het programma staan onder anderen een fluitconcert, een fagotconcert en een klavecimbelconcert van Zweedse componisten als Roman en Zellbell, en daarnaast aria’s en een concerto grosso van de ook in Zweden beroemde Händel en Bach. Solisten zijn Franske van der Wiel (alt), Marion Moonen (traverso), Thomas Oltheten (fagot) en Marion Boshuizen (klavecimbel). Het Apollo Ensemble staat onder leiding van David Rabinovich.

Kaarten

Na afloop van het concert is er een nieuwjaarsreceptie om gezamenlijk te proosten op een goed nieuw jaar vol muziek.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de website van het Apollo Ensemble en aan de zaal.