Stationsplein
Door Kees Bakker

Stoken in een goed huwelijk

Dronten - Dat mensen die volgend jaar gaan trouwen in het gemeentehuis meer dan twee keer zoveel geld kwijt zijn dan nu, heeft de politiek in beweging gebracht. Nou ja, mensen trouwen volgend jaar natuurlijk niet in het gemeentehuis, want die is gesloten wegens de renovatie.

De Meerpaal is het alternatief, maar het tarief stijgt in het collegevoorstel van 225 naar 490 euro, en dat is veel politiek partijen iets te zout gegeten.

In de laatste raadsvergadering voor de jaarwisseling gaan GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en D66 dan ook voorstellen dat tarief geleidelijk te laten stijgen. Dat de tarieven de kosten moeten dekken, daar is de politiek het grotendeels wel over eens. Maar als dat nu toch al niet het geval is, kan het ook over twee jaar worden uitgesmeerd: volgend jaar een tariefsverhoging van 50 procent, het jaar daarop weer 50 procent erbij.

Dat lijkt me heel redelijk en verstandig, en toch wil ik er, zoals u ongetwijfeld van mij gewend bent, een kleine kanttekening bij plaatsen. De tariefverhoging heeft namelijk ook te maken met het feit dat de verhouding tussen de tarieven voor trouwen in het in het gemeentehuis en elders in Dronten, nogal scheefgegroeid was. Buiten het gemeentehuis betaalde je dit jaar 567 euro voor de trouwvergunning. Dat is ruim twee-en-een-half keer zoveel als de vergunning voor trouwen in het gemeentehuis. In het voorstel van b+w wordt dat tarief volgend jaar naar beneden toe bijgesteld met 202 euro naar een bedrag van 365 euro.

Toch hoor ik geen enkele politiek partij er voor pleiten die verlaging van ruim 35 procent dan ook geleidelijk over twee jaar door te voeren. Dan loopt het allemaal een beetje in de pas. Als ik als politieke partij wat minder zou zitten met die stijging van de trouwtarieven in het gemeentehuis en wel erg hecht aan kostendekkendheid, zou ik dat voorstellen. Maar misschien stook ik nu in een goed huwelijk.