Stationsplein
Door Kees Bakker

Aardige discussie

Lelystad - Het was een aardige, inhoudelijke discussie over wel of geen eerste uur gratis parkeren in het Stadshart onlangs. Met een teleurstellende afloop wat mij betreft, maar één die ik ook wel weer begrijp.

Met name de gedachtewisseling tussen Murat Aktan (JongLelystad) en Sanne de Wilde (D66) was interessant. Aktan’s pleidooi was dat als het eerste uur parkeren gratis is, dat meer mensen naar het Stadshart lokt, die dan wellicht ook weer wat langer blijven dan dat eerste uur. Want met een eerste uur gratis is ook twee uur parkeren goedkoper.

De Wilde vreesde juist een tegengesteld effect. Hij was bang dat als het eerste uur gratis is, mensen zich gaan haasten om ook binnen een uur klaar te zijn, om maar vooral niets in de meter te hoeven gooien. En dus uiteindelijk wellicht korter in het Stadshart verblijven.

Helaas zullen we nooit weten wie er gelijk heeft. Maar ik kan de gedachte van De Wilde wel volgen: als je ziet hoe vol de parkeerterreinen in wijken rond het Stadshart en het station staan, of rond Batavia Stad, allemaal omdat mensen liever gratis parkeren en iets verder lopen, zou hij wel eens gelijk kunnen hebben gekregen.
Kunnen hebben gekregen, want het eerste uur vrij parkeren gaat dus niet door. Waarmee die discussie weer even van de politieke agenda verdwenen is. Soms denk ik wel eens dat al dat gepraat en gediscussieer over betaald parkeren schadelijker is voor het Stadshart dan het betaald parkeren zelf. Maar ook dat kunnen we niet in de praktijk testen. Want de discussie zal volgend jaar ongetwijfeld weer op de gemeenteraadsagenda staan.