Kinderrechtenfilm Laetare beleeft YouTube-première

Lelystad - Basisschool Laetare in Lelystad doet dit schooljaar mee aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Voor dit landelijke filmproject bedenken en maken kinderen uit de bovenbouw zelf een film over kinderrechten. Alle films gaan in première op het populaire YouTube-kanaal van het project.

De films met de meeste views winnen een plek in de grote KRFF-finale, eind juni. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen. Leerlingen uit bovenbouwgroepen zetten hun ideeën over kinderrechten om naar een korte speelfilm, die in première gaat op YouTube. Iedere donderdag is er een nieuwe kinderrechtenfilm te bewonderen op het KRFF-kanaal. De films die het langste zijn bekeken winnen een finaleticket, waarmee de hele klas naar de grote finale van het KRFF mag.

'30 verdwenen kinderen'

De Krokodillenbende en De Donderstenen (groep 7 en 8) van Laetare koos voor het kinderrecht 37: 'Bescherming tegen opsluiting'. Hun film '30 verdwenen kinderen' gaat over kinderen die in een soort commune leven, niet naar school gaan en heel bizarre dingen leren. Hun kinderrechtenfilm beleeft op donderdag 12 december haar première op YouTube. Uiteraard hoopt de klas op zoveel mogelijk views, om zo een finaleplek in de wacht te spelen.

YouTube-kanaal

Alle kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube-kanaal. De videowebsite is geliefd onder kinderen en staat in de top 250 van best bekeken Nederlandse YouTube-kanalen. De films op het kanaal zijn bij elkaar al meer dan 100 miljoen (!) keer bekeken. Daarnaast haakt het KRFF-kanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten. Zo staan er in eerste week van mei kinderrechtenfilms over leven in vrede en vrijheid centraal. En tijdens landelijke of gemeentelijke verkiezingen is er een speciale lijst met films over verkiezingen, democratie en vrijheid.

Online lessen

Kinderen in Nederland worden door het KRFF-project op creatieve wijze bewust gemaakt van kinderrechten in de wereld. De klas leert in interactieve, online lessen alles over camerashots, scripts, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het internationale Kinderrechten Verdrag, waaruit ze een kinderrecht kiezen om te verfilmen. Het filmproject eindigt met een grootse finale aan het einde van het schooljaar in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Kijk op wwww.krff.nl voor meer informatie over het filmproject.