Finn maakt documentaire over hardlopers

Lelystad - 'Ik wilde gewoon zo hard mogelijk lopen. Alles deed zeer, ik kwam over de finish en ik heb denk ik een uur op de grond gelegen. Alles deed veel pijn en het werd zwart voor m’n ogen. En ik dacht: dit doe ik dus echt nooit meer'. Zo begint de mini-documentaire '800 meter' van Finn van den IJssel uit Lelystad.

Prijs

De jonge Lelystedeling (18) won ook een prijs met zijn mini-documentaire. Hij werd eerste bij het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) in de categorie Nationaal Online Filmfestival voor Scholieren.

Fanatiek hardloper

Finn was getriggerd door het feit dat hardlopers steeds fysiek tot het uiterste gaan. ‘Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat het dicht bij me staat. Ik ben zelf fanatiek hardloper en heb ook wedstrijden gedaan, maar vond het lastig om mezelf mentaal te pushen om het uiterste uit mezelf te halen.’

Trainen op hoog niveau

In de mini-documentaire worden drie jonge hardlopers gevolgd. Te zien is hoe zij de sport beleven en hoe ze naar een wedstrijd toewerken. Ze trainen op hoog niveau bij de loopgroep Team Thuijs en hebben zich gespecialiseerd in de middellange lange afstanden (800 en 1500 meter). ‘Ik probeerde echt te focussen op het mentale deel van de sport en waarom ze keer op keer over hun pijngrens gaan’, vertelt Finn.

Blij met eindresultaat

Hij is heel blij met het eindresultaat. ‘Ik heb het zelf gefilmd, geregisseerd, gemonteerd en ik heb zelf de muziek gemaakt’, vertelt Finn trots. ‘Ik wist dat het niet binnen twee tellen klaar zou zijn, maar bij het monteren merkte ik wel dat het langer duurde dat ik had gehoopt.’ Hij zag toen namelijk wat hij anders had kunnen doen. ‘Het interviewen was nieuw voor me. Ik vond het lastig en de spanningsboog kon wel beter, vond ik.’

Hulp bij monteren

Gelukkig kreeg hij tijdens het monteren hulp van zijn ouders. Samen bekeken ze keer op keer de documentaire terug en verbeterde hij enkele dingen. ‘Mijn ouders hebben me heel veel goede feedback meegegeven. Dat hielp. Zonder hen was het een hele andere documentaire geworden’, vertelt hij.

Bekijk hieronder de mini-documentaire ‘800 meter’.

Kiona van Commenée