Flevofood wil samen voedselverspilling terugdringen

Nagele - De Vereniging Flevofood wil de handen ineen slaan om de verspilling van voedsel (foodwaste) tegen te gaan. Daarvoor hield het dinsdag een kennisbijeenkomst voor leden, netwerkpartners en geïnteresseerden bij Pier16 in Nagele.

Voorzitter Martin Topper en teler van oerpeen en oerbiet stelde dat hij een enorm volume aan producten heeft die niet helemaal aan de standaard voldoen. ‘Of de producten nu te krom, te lang, een scheurtje, of een ander ongemak hebben, de smaak blijft hetzelfde. Maar retail en groothandel willen het niet hebben, want het past bijvoorbeeld niet in het daarvoor bestemde vakje in de koeling.’

Gelijke rechten voor groente en fruit

Chantal Engelen van het bedrijf ‘Kromkommer’ spant zich in voor gelijke rechten van al het groente en fruit. ‘Eén derde van al het geproduceerde voedsel belandt in de vuilnisbak’, hield ze het gehoor voor. Ze vertelde verder over de producten die je allemaal van deze zogenaamde foodwaste kunt maken. In het geval van de producten van Martin is dat: pastinaaksoep, bietenchutney, paarse peenjam, vegan burger van gele wortel, wortelsap, en bietenfriet. Zomaar een greep uit de mogelijkheden die al daadwerkelijk geproduceerd zijn.

Daarna was het de beurt aan Mark Fredriks van Local to local, om in te zoomen op de vermarkting van deze foodwaste. Hij heeft een test gedaan bij bedrijven, waar medewerkers deze producten konden meenemen tegen een ‘wat je ervoor over hebt’ principe. Dit geld vloeit rechtsreeks terug naar de boer. Hij zoomde in zijn verhaal verder in op het belang van samenwerken, en gezamenlijk optrekken, om zo de krachten te bundelen en de producten te vermarkten. Daarmee bedrukte hij meer de holistische gedachte van community building.