Historische Silver Spitfire eert 'thuisbasis' tijdens wereldreis

Lelystad - Een bijzonder, historisch toestel was dinsdag en woensdag te bewonderen bij het Aviodrome in Lelystad. De Silver Spitfire deed het luchtvaartmuseum aan tijdens zijn wereldreis.

De komst naar het Aviodrome was voor deze Spitfire een soort thuiskomen, aangezien het toestel van 1982 tot 2006 in het luchtvaartmuseum te bezichtigen was. Het in 1943 in Engeland gebouwde vliegtuig is momenteel bezig aan een vlucht rond de wereld, gesponsord door horlogemerk IWC Schaffhausen. Deze onderneming is ook de initiatiefnemer van de komst van de Spitfire naar het Aviodrome. De piloten Matt Jones en Steve Boultbee Brooks werden in Lelystad geïnterviewd door Humberto Tan.

Restauratie duurde meer dan twee jaar

De Spitfire werd in Engeland volledig gerestaureerd en vliegwaardig gemaakt. Een klus waarmee veertien specialisten meer dan twee jaar bezig zijn geweest.

Ook kreeg deze ‘old lady’ een make-over. Haar oude camouflage patroon werd verwijderd en ze werd naar het glanzende aluminium terug gestript. Dit om de schoonheid van het toestel te benadrukken.

Wereldreis bijna compleet

Op 5 augustus is de Silver Spitfire begonnen aan haar reis over de wereld vanuit Goodwood Aerodrome in Zuid-Engeland. Er waren meer dan 100 tussenstops nodig om bij te tanken, want het toestel heeft geen reservetanks. Tijdens de tussenstops lagen ook originele reserve-onderdelen klaar.

Met de reis probeert de Silver Spitfire de Britse kwaliteit op het gebied van engineering te promoten. Via IJsland, Groenland en Canada vloog de Spitfire naar Californië. Vervolgens vloog het toestel via Alaska, Rusland en Japan weer richting Europa. Met tussenstops in Jordanië, Pakistan en Italië is de wereldreis van de Spitfire bijna compleet. Om de ‘thuisbasis’ van het toestel te eren maakte de Spitfire een van haar laatste tussenstops op het Aviodrome in Lelystad.

Kijk hier voor actuele informatie