Definitief geen proef met uur gratis parkeren in het Stadshart

Lelystad - Er komt definitief geen pilot in het Stadshart van Lelystad met een eerste uur gratis parkeren. Jong Lelystad probeerde dinsdag de gemeenteraad daartoe te bewegen, maar tevergeefs: met 10 voor- en 24 tegenstemmen werd het voorstel weggestemd.

Het was een harde strijd op inhoud, het voorstel van Jong Lelystad. De partij zag met name de InwonersPartij tegenover zich, die pleitte voor één parkeertarief voor het hele Stadshart.

Mooi aanbod

Murat Aktan (Jong Lelystad) hield de gemeenteraad voor dat de ene na de andere winkel uit het Stadshart verdwijnt en dat er daarom een drastische maatregel nodig is. Het eerste uur gratis parkeren zou dat kunnen zijn volgens hem: het zou meer bezoekers naar het Stadshart kunnen trekken, die er bijvoorbeeld heen gaan voor dagelijkse boodschappen waar ze nu gebruik maken van wijkwinkelcentra zonder betaald parkeren. En wellicht blijven die bezoekers dan wat langer hangen in het Stadshart, voor ook andere boodschappen, kappers- of horecabezoek.

Volgens Aktan blijkt uit onderzoek dat in steden waar dergelijke maatregelen zijn genomen, dat leidt tot tientallen procenten meer bezoekers en bestedingen. Bovendien wilde de Ondernemersvereniging en de eigenaren van vastgoed in het Stadshart meebetalen aan de inkomstenderving die het eerste uur gratis parkeren aan parkeergeldinkomsten betekent voor de gemeente. ‘An offer you can’t refuse,’ vond Aktan.

Gelijk tarief

Daar tegenover stond Luc Baaten (InwonersPartij), die helemaal niets zag in het voorstel. Het kost de gemeente namelijk, ondanks de bijdragen van de ondernemers en pandeigenaren, nog steeds veel geld. Bovendien ging het voorstel gepaard met allerlei tariefsverhogingen: na het eerste uur zou er voortaan 2 euro per uur parkeergeld moeten worden betaald, abonnementen werden duurder, parkeervergunningen werden duurder, betaald parkeren tot 19.00 uur doordeweeks en voortaan ook op zondag, allemaal maatregelen die de derving aan inkomsten uit dat eerste uur parkeren moeten opvangen.

Baaten pleitte daarom voor het voorstel om alle parkeertarieven in het Stadshart gelijk te trekken: overal wordt het 1,60 euro per uur, waar je ook parkeert.

Nieuw aspect

Sanne de Wilde (D66) hield Aktan bovendien voor dat het eerste uur gratis ook een ongewenst effect kan hebben, namelijk dat mensen op de klok gaan kijken en binnen een uur weer vertrokken zijn uit het Stadshart. Aktan erkende dat gevaar, maar hield De Wilde ook voor dat in zijn voorstel twee uur parkeren 2 euro kost, waarbij dat bij het gelijktrekken van de tarieven 3,20 euro is. ‘Per saldo is het dus nog altijd goedkoper als mensen twee uur in het Stadshart blijven.’

Op inhoud

Het was een strijd op inhoud, die werd beslecht in het voordeel van de InwonersPartij. Haar voorstel om te komen tot één tarief in het Stadshart kreeg wel een ruimte meerderheid: 23 stemmen voor en één stem tegen.