Politiek wil geen cent subsidie meer voor Lelykracht

Lelystad - Er mag geen cent gemeentelijke subsidie meer naar Lelykracht. Dat heeft de gemeenteraad van Lelystad dinsdag besloten, op voorstel van Leefbaar Lelystad. Wethouder Peter Schot denkt niet dat het voorstel uitgevoerd kan worden.

Samenwerking

Het voorstel werd besproken bij de evaluatie van de eerste drie jaar Lelykracht, die op de agenda stond. Daarin wordt ook een blik geworpen op de toekomst van het gezamenlijke project van Kubus, Welzijn Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en de bibliotheek.

Drie jaar geleden kreeg de organisatie een subsidie van 400.000 euro van de gemeente. Daar bovenop kwam nog eens een bijdrage van het VSB-fonds van een miljoen euro. Met al dat geld wilde Lelykracht middels allerlei activiteiten voor en door inwoners de sociale en maatschappelijke samenhang in Lelystad verbeteren en de inwoners meer trots laten zijn op hun stad.

Geen subsidie

Lelykracht werd opgestart met de belofte dat men na de drie jaar waar men subsidie voor kreeg op eigen kracht verder zou gaan. Lelykracht wil ook de komende drie jaar doorgaan en wil daar zelf tijd en mankracht in steken. Daarnaast heeft ook het VSB-fonds aangegeven er nog eens 150.000 euro aan bij te willen dragen. Bovendien vraagt men geen financiële bijdrage van de gemeente.

Dat geldt voor een structurele subsidie. Incidenteel kan men voor projecten wel subsidie aanvragen, zo laat de gemeente weten. Maar daar wilde Leefbaar Lelystad een stokje voor steken. Die partij vindt het onverteerbaar dat er wel wordt bezuinigd op Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland en de bibliotheek, en dat Lelykracht dan voor de uitvoering van bepaalde projecten subsidie aan vraagt.

Toch aangenomen

Wethouder Peter Schot hield de gemeenteraad voor dat iedereen voor projecten subsidie kan aanvragen en dat als die aanvraag aan bepaalde voorwaarden voldoet, een apart bureau daar over beslist. Niet de gemeenteraad, niet het college van burgemeester en wethouders. Volgens hem is het voorstel dus niet uitvoerbaar.

Dat weerhield een meerderheid van de gemeenteraad er niet van wel met het voorstel in te stemmen. Het werd met 18 tegen 16 stemmen aangenomen. Onder de voorstemmers zaten ook de collegepartijen VVD en InwonersPartij. De VVD ergert zich er aan dat er in de evaluatie wel een verantwoording in projecten en hun succes wordt gegeven, maar niet een financiële verantwoording.