NTR zendt tweeluik uit over kunstenaar Abdellah Zaki uit Swifterbant

Swifterbant - De NTR zendt op de zondagen 15 en 22 december de tweeluik 'De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki' uit. De documentaire volgt de zoektocht van Hajia Zaki naar de geschiedenis van haar vader: Abdellah Zaki, gastarbeider uit Swifterbant en na zijn dood bekend als de Marokkaanse Vincent van Gogh.

Abdellah Zaki is één van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerden. Hajia's vader was geen stereotype gastarbeider. Abdellah's verhaal begint in 1936 als hij wordt geboren in Casablanca. Daar ontstaat zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgt in Marokko een kunstopleiding en de muziekschool.

Eenmaal in Nederland, in de jaren '60, werkt hij in verschillende fabrieken in Flevoland. In zijn vrije tijd schildert hij veel op zijn zolderkamer. Ook blijft hij musiceren. Zijn vrienden en familie kennen zijn werk goed maar voor de verdere buitenwereld houdt hij zijn passie tot zijn dood in 2017 angstvallig geheim.

[De tekst loopt verder na de foto]

Waarom is Abdellah nooit met zijn werk naar buiten getreden? Zijn dochter Hajia zoekt in dit tweeluik naar antwoorden op deze en andere vragen die ze heeft over haar vaders verleden, zijn passies en worstelingen.

Missie

Ook heeft Hajia een missie: De nalatenschap van haar vader, die na zijn dood de Marokkaanse Vincent van Gogh wordt genoemd, een bijzonder eerbetoon geven. Is Zaki's erfenis zo bijzonder dat het Hajia lukt zijn werk een plek te geven in een museum in Nederland of Marokko?

De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki is het verhaal van een eigenzinnige vader en een dochter die de nalatenschap van haar vader levend wil houden en een plek wil geven in de gedeelde geschiedenis van Marokko en Nederland.

Deel 1

In het eerste deel, dat op zondag 15 december wordt uitgezonden, begint Hajia haar zoektocht op de zolder waar haar vader altijd schilderde en van alles bewaarde: boeken, brieven, foto’s en schetsen. Ze reist naar Casablanca waar ze terug gaat naar belangrijke plekken uit haar vaders jeugd. Ook spreekt ze oude vrienden in Nederland. Op zolder vindt ze niet alleen oude muziek terug maar ook een bandje met een tekst die haar vader lang geleden insprak.

Deel 2

In het tweede deel, dat op zondag 22 december wordt uitgezonden, staat het door Haija’s vader gecomponeerde lied ‘Gouloe Gouloe’ centraal. Het is haar lievelingslied. Een lied over de Sahara, het gebied dat haar vader ook graag schilderde. Ze wil het lied opnieuw uit gaan brengen en zelf live gaan zingen. Ook heeft ze een ontmoeting met een bekend Amsterdams museum.

Uitzending: Zondagen 15 en 22 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2