Stationsplein
Door Kees Bakker

Logisch

Lelystad - Het lijkt mij een volstrekt logische zaak dat de gemeente nu geen miljoenen gaat stoppen in de nieuwbouw van een poppodium in Lelystad. Let wel: wat mij betreft gaat de paal voor een nieuwe Corneel liever morgen de grond in dan over een jaar.

Lelystad, de horeca en het Stadshart zouden daar ook enorm van kunnen profiteren. De gedachte dat Corneel een gesubsidieerde concurrent is van de horeca getuigt van bekrompenheid. Het poppodium biedt iets wat de bestaande horeca niet kan bieden: een plek waar bandjes kunnen optreden en dancefeesten kunnen worden gehouden. En als mensen dan naar een bandje zijn geweest en nog vol goede moed het verdere nachtleven willen verkennen, zijn daar de Lelystadse cafés. Of mensen gaan eerst uit eten voor ze naar Corneel gaan, om er een complete en gezellige avond van te maken.

Als Corneel dan ook nog op een plek zou zitten waar je zo van het restaurant het poppodium in rolt en je na het optreden op loopafstand uit verschillende cafés kunt kiezen om de avond gezellig af te sluiten, zou dat voor de hele stad een win-win-win-met-misschien nog-wel-een-paar-winnen-situatie zijn.

Draai de zaak maar eens om. Ga maar eens in Leeuwarden aan de bestaande horeca vragen of men het erg zou vinden als poppodium De Neushoorn daar zou sluiten. Ze zouden moord en brand schreeuwen. Aanbod schept vraag: als er in Lelystad geconcentreerd op verschillende plekken een gevarieerd aanbod is van restaurants, horeca en andere uitgaangsgelegenheden, bloeit het nachtleven daarvan op. En Corneel in het Theaterkwartier zou dan een enorme opsteker zijn, met de plannen voor de bioscoop en nieuwe horeca bij het theater en het Horecapleintje op een steenworp afstand.

Maar helaas: de tijd is er niet naar. De gemeente heeft net bezuinigingen aangekondigd voor de komende jaren en die zijn ingrijpend en traumatisch. Als je dan als gemeente wel de subsidie aan een poppodium gaat verhogen en investeert in nieuwbouw, is dat een volkomen verkeerd signaal. We zullen dus nog even geduld moeten hebben, voor het bestaande nachtleven in Lelystad deze kwaliteitsinjectie kan krijgen die het verdient.