URBN Village is er voor de Lelystadse jeugd

Lelystad - URBN Village, een plek waar je als jongere naar toe kunt om te socializen, studeren en ondernemen. Je kunt het zo gek niet noemen, en je kan het doen bij URBN in Lelystad.

‘Er is veel talent en passie in de stad en hier is de plek waar het allemaal bij elkaar komt’, vertelt oprichter Mark Nieborg. Vrijdag 15 november was de officiële opening van jongerenplek.

Veel artiesten

Veel Lelystadse jongeren vinden dat er niks te doen is in de stad. ‘We hebben veel artiesten in Lelystad. Zij willen nummers opnemen of produceren, maar er zijn weinig (betaalbare) studio’s. En dat het nu bij URBN kan is heel vet’, vertelt de 21-jarige Shercinio Hellings. Shercinio houdt zich vooral bezig met muziek, grafische vormgeving en met de media-uitingen.

Chillhoek

URBN is te vinden in een leegstand winkelpand aan het Agoraplein. De meeste muren zijn kleurrijk beschilderd. Een muur is wit. Deze is bestemd voor exposities. Vooraan kun je lekker zitten en andere jongeren ontmoeten. Achterin is een studio gebouwd waar muziek opgenomen kan worden. ‘We hebben de chillhoek met opzet aan de voorkant van het pand geplaatst. Zo voelen jongeren zich eerder uitgenodigd om binnen te komen’, legt Mark uit.

Studio en atelier aanwezig

Er is ruimte om te studeren of gamen. Ook is er een studio en een atelier aanwezig. ‘Er is voor iedereen wat te doen’, zegt hij. ‘Hier kunnen we ook masterclasses, presentaties of lezingen geven.’

Het idee van URBN is ongeveer twee jaar geleden ontstaan. Jakob Stolk (kwartiermaker Jongeren Maken de Stad) haalde ideeën op bij jongeren in de stad. Veel van deze ideeën waren gericht op het hebben van een eigen plekje.

Verschillende disciplines

Op dat moment is Mark aangeschoven. Ze wilden dat jongeren met verschillende disciplines bij elkaar komen.

Anderhalf jaar geleden heeft Mark een motie ingediend bij de gemeente. ‘De motie was aangenomen door de raad. Dat was de start van dit toffe project’, vertelt Mark.

Coachen

URBN Village is voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar. ‘Maar als je iets jonger of ouder bent kunnen we altijd kijken wat er mogelijk is’, lacht Mark. Het is de bedoeling dat de ouderen de jongeren coachen. ‘Als er een 14-jarige binnenkomt, willen we hem of haar de mogelijkheid geven om te kunnen meekijken bij jongeren die al een stapje verder zijn’, legt hij uit.

Proefperiode

Woensdag 16 oktober opende URBN Village voor het eerst haar deuren voor jongeren. Een soort proefperiode tot de officiële kick-off. Shercinio: ‘We hebben gegeten, gedanst, gegamed en nieuwsgierigen verteld over wat URBN precies is.’ Afgelopen weken konden de jongeren binnenlopen om alvast even te komen kijken.

Tien euro per maand

Jongeren die gebruik willen maken van URBN betalen tien euro per maand. ‘Dat doen we niet om eraan te verdienen, maar hierdoor zorgen we ervoor dat we vooral de jongeren bereiken die hier echt samen een succes van willen maken’, besluit Mark.

www.urbnvillage.nl

Kiona van Commenée