Stationsplein
Door Kees Bakker

Lastige boodschap

Dronten - Tja, moet de afvalstoffenheffing toch weer omhoog. Bij het introduceren van het omgekeerd inzamelen en de ondergrondse containers werd nog de verwachting uitgesproken dat dit uiteindelijk ook leidt tot een steeds lagere afvalstoffenheffing. Want het gescheiden ingezamelde afval is tegenwoordig een grondstof, waar je zelfs geld voor kunt krijgen.

Dan moet je alleen nog de kosten van inzameling aan je burgers doorberekenen. Het restafval dat de gemeente moet laten verbranden neemt in volume af, dus de kosten daarvan dalen ook. De verwachting van steeds minder kosten en hogere opbrengsten was logisch.

Dat de afvalstoffenheffing volgend jaar toch stijgt heeft verschillende oorzaken, u kunt er in deze krant alles over lezen. En dan zou je kunnen redeneren ‘Nou, dan hadden we ook niet over hoeven te gaan op dat gescheiden en omgekeerde inzamelen’.  Maar dat is een verkeerde redenering. Want als je dat niet had gedaan en de gemiddelde Drontenaar nog steeds 180 kilo restafval per jaar zou weggooien in plaats van de 100 kilo in het nieuwe systeem, zou de afvalstoffenheffing waarschijnlijk met een nog (veel) hoger bedrag hebben moeten stijgen. En op den duur krijg je daar dan zelfs boetes van het Rijk overheen, als je niet aan de doelstellingen van het scheiden van afval voldoet. En daar moet de burger uiteindelijk ook weer voor betalen.

Het is dus nu een lastige boodschap, dat het scheiden van afval loont, maar toch is dat een blijvende boodschap. Dat geldt dus ook voor de enkeling die daar niet aan doet en alles gewoon in de eerste de beste container gooit, waardoor partijen gft- of pmd-afval afgekeurd worden en alsnog moeten worden verbrand. Daar heb je dus niet alleen het milieu mee, maar uiteindelijk ook je eigen portemonnee en die van je dorpsgenoten. Dat u het even weet.