Stationsplein
Door Kees Bakker

Van harte aanbevolen

Lelystad - Het is misschien niet heel gewoon om als columnist een petitie aan te bevelen, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Lelystedeling Ben Kamstra pleit voor behoud van het gebouw van de Scholengemeenschap Lelystad, en ik ben dat van harte met hem eens.

Op dit moment is er ook geen sprake van dat het zal worden gesloopt, maar het moment waarop dat eventueel wel ter sprake kan komen, nadert met rasse schreden, om maar eens een mooie oud-Hollandse term te gebruiken. Na volgend schooljaar wordt de nieuwbouw van de Lelystadse scholen voor voortgezet onderwijs, Porteum, in gebruik genomen. En om te voorkomen dat er dan een discussie losbarst over de SGL, wil Kamstra Lelystad alvast mobiliseren.

De SGL is ten slotte een gebouw dat iets over de geschiedenis van deze stad en de gedachte van een maakbare samenleving vertelt. Een middenschool, waarin aanvankelijk geen lokalen waren, maar grote middenruimtes met daaromheen plekken voor verschillende klassen. Zonder muren. Schitterende gedachte, door idealisme ingegeven, die natuurlijk voor geen meter bleek te werken. Maar ach, als je nooit wat probeert. Het is een gebouw waar duizenden Lelystedelingen en ex-Lelystedelingen herinneringen aan hebben. Maar met name om die unieke geschiedenis moet het behouden blijven. Anders krijgen we nooit geschiedenis in deze stad.

Kamstra heeft er ook al een bestemming voor bedacht: een plek voor exposities, tentoonstellingen, ateliers, kunstenaars, burgerinitiatieven, muziek, kleine verenigingen en kleine winkeltjes voor start-ups. Nou vind ik die winkeltjes een onzalig idee, daar hebben we het Stadshart voor, en over de rest twijfel ik ook een beetje.

Ik snap het pleidooi, want Kamstra zou ook graag een nieuwe ruimte vinden voor zijn ’t Lapp. Maar het lijkt me zinvoller dat de gemeente eerst laat onderzoeken wat behoud van het gebouw kost, wat er gerenoveerd moet worden om het voor de toekomst te behouden en vervolgens wat er dan mogelijk is qua invulling en beheer van het gebouw. Prima als er kunstenaars in trekken, maar die moeten wel in staat zijn de kosten van onderhoud van het gebouw op te brengen. Het moet geen jaarlijkse post van enkele tonnen worden op de gemeentelijke begroting.

Maar de SGL moet, al is het maar voor een deel, wel behouden blijven. Dus ik zou zeggen: teken die petitie!

https://www.petities.com/stop_de_sloop_van_de_scholengemeenschap_lelystad_sgl

Lees ook: Kunstenaar start petitie om SGL van sloop te redden